İslam, Ermeni, Keldani, Süryani, Alevi inançların temsilcilerinin oluşturduğu Kırklar Meclisi üyeleri, AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Muhammed Akar'ı ziyaret etti.

Heyet adına konuşan yazar Şeyhmus Diken, sokağa çıkma yasağının rutine dönüştüğünü belirtti. Yasağın kalkması konusunda Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile görüşme talebinde bulunacaklarını belirten Diken şunları söyledi:


"Şehrimiz Amed'in binlerce yıldır kesintisiz olarak hayatın sürdüğü beldesi kadim Suriçi'nde 6'ncı kezdir sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Sur'da yaşam kesintiye uğramış durumda. Kültür, kimlik, dil, tarih, turizm, ticaret, özetle insana ait ne varsa yok olma tehdidiyle karşı karşıya kalmış."

'İÇİMİZ, CİĞERİMİZ YANIYOR'

AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Avukat Muhammed Akar da, Kürt sorunun çözüm adresinin sokaklar değil parlamento olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

"İçimiz, ciğerimiz yanıyor. Yakın bir zamanda 500 yıllık camimiz ciddi bir zarar gördü. Şimdi bütün bu eserlerimiz aynı risk altındadır. Bir daha Meryem Ana Kilisesi'ni, Ulu Cami'yi, Hz. Süleyman Camisi'ni bizim yapma imkanımız yok. Bunların yapılma şansı yok. Çok geç olmadan, dizlerimizi dövmeden, hepimizin hakikaten, müteyakkız bir şekilde ateşe su dökmemiz lazım. Kazılan hendeklerin, bu fiili duruma sebep olduğunu, yasaklara sebep olduğunu yetkililerimiz söylüyor. Bu bizim saptadığımız bir gerçektir. Bizim mutlaka bu hendekleri kapatmamız lazım. Hendekler bu sorunun çözümüne katkı sağlamıyor. Kürt meselesinin çözümünün adresi hendekler değildir, Parlamento'da konuşarak bu meseleyi çözebiliriz." 

KIRKLAR MECLİSİ ÜYELERİ

Demokratik katılımcılık adına 2012 yılında merkez Sur Belediyesi bünyesinde oluşturulan Kırklar Meclisi'nde Nur Cemaati, Med Zehra, Seydalar, Zehra Cemaati, Ezidi, Keldani, Süryani, Ermeni, Türkmen Alevileri, Domani gibi farklı inanç ve etnik kimliğe sahip vatandaşlar, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği (DESOB), Dinler Arası Diyalog Gurubu, engelliler, muhtarlar, aşiret önderleri, farklı kanaat önderleri, Büyükkadı ve Şarabi Köylüleri Kültür ve Dayanışma Vakfı (BÜŞAK-DER) temsilcileri yer alıyor. (Radikal.com.tr)