Diyarbakır, Erbil, Süleymaniye, Duhok, Musul Ticaret  Sanayi Odaları ile IKBY Müteahhitler Birliği, işbirliği protokolleri ve somut adımlarla atılacak projelere ilişkin basın toplantısı düzenlendi.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen basın toplantısına DTSO Başkanı Mehmet Kaya ve Meclis Üyeleri, Erbil TSO Başkanı Dara Jalil Al-Khayat, Süleymaniye TSO Başkanı Behmen Abdullah Mecit, Duhok TSO Başkanı Ayad Hassan Abdulhelem, Musul TSO adına Bilan Quatiba Abdullah, IKBY Müteahhitler Birliği Başkanı Bashar A.Barzani ve beraberindeki iş insanları heyeti katıldı.

Toplantıda konuşan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, oda olarak 22-25 Kasım 2018 tarihleri arasında Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde Erbil, Duhok ve Süleymaniye’ye yapılan ziyaretlerin sonucunda işbirliği protokolleri imzalandığını ve bir dizi temaslarda bulunduklarını söyledi.

Kaya, “Erbil, Duhok ve Süleymaniye ticaret odaları ziyaret kapsamında ticari heyetimize ev sahipliği yapmış, karşılıklı işbirliği için olumlu görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Erbil, Duhok, Süleymaniye ve Musul Ticaret Odaları ve Müteahhitler Birliği dün kapılarını açtığımız 9. Ortadoğu İnşaat Fuarı’mıza ticari heyetler ile katılım sağladılar” dedi.

‘KÜLTÜREL BİRLİKTELİK ORTAK SORUMLULUK YÜKLÜYOR’

Kaya, “Bugün, gerçekleştirdiğimiz karşılıklı ziyaretlerden sonra birlikte somut adımlar atmak için bir araya geldik. İşletmelerimiz arasında karşılıklı ticareti geliştirmenin yanında Diyarbakır, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasında uzun süreli işbirlikleri ve ortak yatırımlar geliştirmek istiyoruz. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Ortadoğu pazarına açılan bir köprü olması, Suriye’de yaşanan savaş sonrasında yeniden inşa sürecinin başlayacak olması ve Irak, İran, Suriye ile bölgemiz arasındaki kültürel birliktelik odalarımıza farklı sorumluluklar yüklüyor” şeklinde konuştu.

Kaya, şunları söyledi:

“Öncelikle 1998 yılından beri başlattığımız ve son 10 yıldır kurumsal olarak sürdürdüğümüz fuar çalışmaları konusunda işbirliği sağlamayı hedefliyoruz. 2020 yılında Erbil’de Duhok, Süleymaniye ve Musul Ticaret Odalarımızın işbirliğinde ortak fuar düzenlemeyi planlıyoruz. 2019 yılı içinde kuruluşunu tamamlayacağımız Fuarcılık Şirketi işbirliğinde fuar organizasyonları için gerekli çalışmalar yapılacak. Irak ve Suriye’de uzun süreli ticari işbirliklerini geliştirmek, Ortadoğu pazarına kurulacak işbirlikleri üzerinden girmek için güç birliği yapıyoruz. DTSO bünyesinde inşaat ve tarım sektörlerinde yerel sermayeyi bir araya getirerek güç birliği şirketleri kuruyoruz. Aynı modelle Erbil, Duhok, Süleymaniye ve Musul’daki odalarımız ve üyeleri ile de temas kurmak, ortaklaşmak istiyoruz. Bunun için odalarımızın katılım sağladığı bir yapı oluşturuyoruz. Ortak güç birliği işletmesi kurmak veya güç birliği şirketlerimiz arasında konsorsiyumlar geliştirmek istiyoruz. Öncelikli hedefimiz deneyim sahibi olduğumuz iş alanlarında sahip olduğumuz sermayeyi ortaklaştırmak ve birlikte farklı pazarlara ürün ve hizmet sunmak, yatırım yapmak. Ortadoğu pazarındaki fırsatlara güç birlikleri kurarak ulaşmak ve ortak ticareti geliştirmeyi hedefliyoruz.”

Diyarbakır ve bölge için Ortadoğu pazarının önemi düşünüldüğünde karşılıklı ekonomik hedefler, yaşanan sorunlar, ortak projeler ve yatırımların geliştirilmesi ile ilgili sürekli istişare içinde olunması ve daha geniş işbirliği ağları geliştirilmesi gerektiğini belirten Kaya, bunun altyapısını oluşturmak için 2019 yılının son çeyreğinde Erbil’de bir Ekonomik Forum düzenlemeyi planladıklarını söyledi.

ORTAK FUARLAR

Daha sonra konuşan Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dara Jalil Al-Khayat, DTSO ile imzaladıkları işbirliği protokollerini bir iki adım daha öteye götürme hedefinde olduklarını söyledi. Al-Khayat, “Ticari anlamda hem İran hem IKBY hem de Türkiye’den güç birliği sağlarsak gelişmeler iyi yönde olacaktır. Erbil’de Diyarbakır’ın dahil olacağı bir kongre düzenlemeyi düşünüyoruz. Kongre neticesinde IKBY’de ortak fuarlar düzenleyeceğimizi belirtmek isterim. Elbette para politikası bazen değişkenlik gösterebilir ama bizler bu konuda ciddi atılımlar içerisinde olmak zorundayız. Düzenleyeceğimiz kongrede her 3 ülkenin de çıkarlarını gözetleyebileceğimizi düşünüyorum” diye konuştu.

Süleymaniye, Duhok, Musul TSO ve Müteahhitler Birliği, karşılık işbirliği protokollerinin geliştirilmesi ve somut adımların atılmasını desteklediklerini söylediler.

Kaynak: Duvar