Diyarbakır'da Türkiye'nin Suriye ile Irak Kürdistan Bölgesi’ne yönelik hava saldırılarına ilişkin yapılan açıklamayı engelleyen polis 47 kişiyi gözaltına aldı.

Tevgera Jinen Azad (TJA), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır Dağkapı Meydanı’nda açıklama yapmak için sivil toplum örgütleriyle bir araya geldi. Açıklamaya HDP Milletvekili Dersim Dağ, HDP İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve sivil toplum örgütleri katıldı.

Kent genelinde polis ablukası yaşanırken açıklama yapılmak istenen yerde de yüzlerce polis ve gözaltı aracı getirildi.

‘BARIŞTAN YANAYIZ’

Meydanda toplanan kitle farklı alanlarda polis çemberine alındı. Çembere alınma esnası da, HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, “Hiçbir şey bizi engelleyemez. Biz barıştan yanayız. Bizi çevreleyen savaştan yanadır” dedi.

Ayrıca polisler gazetecilere bağırarak, “Basın kartınızı ve kimliğinizi verin” demesi üzerine gazeteciler, “Görevimizi yapıyoruz” dedi. Polis, “Neyin görevidir, neyin görevini yapıyorsun” diyerek çekim yapılmasına engel oldu.

Mezotopamya Ajansı'nın haberine göre polisler, açıklamaya ablukanın dışında destek verenlere de saldırdı. Gözaltına alınanlara ters kelepçe yapılırken, bir kısmına da plastik kelepçe takıldı. Polisler, çay ocağında çay içen ismi öğrenilmeyen yaşlı bir kişi de gözaltına aldı.

HDP İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Seval Gülme da aralarında olduğu toplam 47 kişi gözaltına alındı.