Diyarbakır’da gözaltına alınan 20 gazetecinin serbest bırakılması talebiyle İsviçre, İngiltere, Fransa, Almanya, İrlanda, Yunanistan, Türkiye, İsveç, Hollanda ve Hindistan gibi dünyanın bir çok yerinden 100'ü aşkın akademisyen, insan hakları savunucusu, yazar, gazeteci, milletvekili ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin destek verdiği bir kampanya başlatıldı.

8 Haziran’da Diyarbakır’da evlere ve basın yayın kurumlarına yapılan baskınlarda aralarında Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eş Başkanı Serdar Altan, Xwebûn Gazetesi Yazıişleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş, JINNEWS Müdürü Safiye Alagaş, JINNEWS editörü Gülşen Koçuk, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç’un da aralarında bulunduğu 20’si gazeteci 21 kişinin gözaltına alınmasına tepkiler artıyor.

‘TÜRKİYE GAZETECİLER İÇİN BİR CEZAEVİNE DÖNÜŞTÜ’

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre İsviçre’de aralarında SOLIFONDS, Mojust International Fondation, medico international schweiz, Plattform fu¨r Frieden und Solidarita¨t, SP Schweiz, Collectif Question Kurde de l'Université de Genève, Basta, Demokratische Juristinnen und Juristen der Schweiz DJS, Solidarité sans frontières, VERT-E-S Suisse’in de bulunduğu 20’yi aşkın sivil toplum kuruluşu, siyasi parti ve hak örgütleri, bir çağrı yaparak gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını istedi.

Çağrı metninde, Türkiye’de düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik baskıların giderek arttığına dikkat çekilirken, Türkiye’nin gazeteciler için bir cezaevine dönüştüğüne vurgu yapıldı. 

‘HÜKÜMETİ RAHATSIZ EDEN KONULARDA HABER YAZAN GAZETECİLER HEDEF HALİNE GETİRİLİYOR’

Türkiye’de Kürt meselesi başta olmak üzere hükümeti rahatsız eden konularda haber yazan gazetecilerin hedef haline getirildiği kaydedilen açıklamada, Terörler Mücadele Yasası ile bütün eleştirenlerin “terörist” eleştirilerin ise “terörizm” ile yaftaladığına dikkat çekildi.

HÜKÜMETE ÇAĞRI: HUKUKA UYGUN DAVRANIN, GAZETECİLERİ BIRAKIN

Hükümetin yeni yasa tasarılarıyla düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik baskıları yasal bir çerçeveye oturtmaya çalıştığı belirtilen çağrıda, Türkiye’nin uluslararası hukuka uygun davranması çağrısı yapıldı. Diyarbakır’da gözaltına alınan gazetecilerin derhal serbest bırakılması istenen çağrıda, düşünce ve ifade özgürlüğü için dayanışma çağrısı yapıldı. 

KAMPANYADA YER ALANLAR

Kampanyada aralarında Jean Ziegler, Erica D. Ziegler, Prof. Radha D’Souza, Margaret Owen, Les Lewidow, Siobhan Wall, Juan Gasparini, Desmond Fernandes, Estella Schmid, Cornelia Rohr, Fréderike Geerdink, Engin Sustam, Solange Zongo, Assmaa Shaban, Raquel Vidal, Viviana Fiorentino, Therese Kieran, Ragıp Zarakolu, Lami Özgen, Miriam Turley, Steve Sweeney’in de bulunduğu İsviçre, İngiltere, Fransa, Almanya, İrlanda, Yunanistan, Türkiye, İsveç, Hollanda ve Hindistan gibi dünyanın bir çok yerinden yüzü aşkın akademisyen, insan hakları savunucusu, yazar, gazeteci, milletvekili ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri yer alıyor. 

Kampanyaya katılmak için kişiler [email protected] adresine mail atabilir veya https://form.jotform.com/221605337173047 adresinden form doldurabilir.