Dicle Haber Ajansı'nda (DİHA), Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi'nde 12 Eylül'den bu yana süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde bulunan Azadiya Welat Gazetesi Yazarı ve DİHA Editörü Tayip Temel, Davut Polat, Erdal Emeç, Sami Geylani ve Cihat Bekir Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı haberlerini tutuklulardan Sami Geylani'nin avukatı doğrularken, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Gültan Kışanak, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici ise haberleri yalanladı.

AVUKAT TUNÇ: DURUMU REFAKATÇİLERDEN ÖĞRENDİM

Hastaneye kaldırılan tutuklulardan Sami Geylani'nin Avukatı Selvi Tunç, olayı müvekkilinin hastaneye kaldırılması üzerine duyduğunu söyledi. Dicle Haber Ajansı’na konuşan avukat Tunç şunları söyledi:

"Benim müvekkilim Sami Geylan 66 gündür açlık grevinde. Kendisi avukat görüşüne çıkamadığı için refakatçilerinden durumu hakkında bilgi almak için cezaevine gittim. Kendisinin refakatçileri müvekkilim Sami Geylan ile Tayip Temel, Erdal Emeç, Cihat Bekir ve Davut Polat'ın cezaevi idaresi tarafından Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldığını söyledi."

'OLAYI REFAKATÇİLER DOĞRULADI'

Refakatçilerden edindiği bilgileri aktaran Tunç, "Refakatçilerden öğrendiğime göre müvekkilim ve diğer 4 tutuklu hiçbir şekilde tedavi kabul etmeyeceklermiş. Hastaneye gitmek istemiyorlarmış. Tedavi olmadan cezaevine geri götürülmek istiyorlarmış. Hastaneden geri getirilmez ve zorla tedaviye maruz kalırlarsa hastaneye giden 5 kişi ölüm orucuna gireceklerini söylemişler. Kamuoyunu duyarlı olmaya çağırıyorlar" diye kaydetti.

DEMİRTAŞ: HASTANEYE GÖTÜRÜLEN HERHANGİ BİR TUTUKLU YOKTUR

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise, Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi'nde 5 tutsağın hastaneye kaldırıldıkları yönündeki haberleri yalanlayarak, “Hastaneye götürülen her hangi bir tutuklu yoktur” dedi.

Selahattin Demirtaş, twitter hesabından, “Diyarbakır cezaevinden hastaneye götürülen herhangi bir tutuklu yoktur. Ambulanslar boş olarak hastaneye dönmüştür” dedi.

BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak da, mevcut durumda tutukluların hastaneye götürülmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını söyledi. Kışanak, tutuklulara müdahale haberleriyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Şu aşamada Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nden tutsakların hastaneye götürülmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Zorla bir müdahale hepimizin hassasiyetidir, böyle bir şeye asla izin vermeyeceğiz. Bir gelişme olduğunda biz halkımızı bilgilendiririz. Ancak bu aşamada böylesi bir müdahale girişimi söz konusu değildir" diye kaydetti.

TUTUKLULAR HASTANEYE GİTMEYİ KABUL ETMEDİ

66 gündür açlık grevinde olan 5 tutuklunun hastaneye götürülmek istendiği ancak tutukluların kabul etmediği öğrenildi.

Alınan bilgiye göre, doktorların tavsiyesi üzerine 5 tutuklu hastaneye kaldırılmak istendi. Bu nedenle cezaevine ambulans gönderilirken, tutuklular hastaneye gitmeyi kabul etmedi. Ambulansların cezaevinden çıktığı öğrenildi.

DTK twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, 5 tutuklunun hastaneye kaldırılmadığını belirtti.

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici de yine twitter hesabı üzerinden " "Tabib Odası başkanı ve baro yoneticileri ile birlikte 40 dk önce D Tipi cezaevi önüne geldik, bir sorun yok" dedi.

BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak da "hiçbir tutsak hasteneye kaldırılmadı" dedi.(anf ve etha'dan derlenmiştir)