Diyarbakır'da aralarında İnsan Hakları Derneği (İHD), Kürt Yazarlar Derneği, Kürt Enstitüsü, MAZLUMDER, DİSK, Dicle Fırat Diyalog Grubu, KESK Şubeler Platformu, kentte bulunan kadın kurumları ve odaların da bulunduğu 72 sivil toplum örgütü, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın dün kentteki bazı sivil toplum kuruluşları ile biraraya gelmesine ilişkin Sümer Park Güneş Evi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamaya Barış Anneleri, kentte bulunan kadın kurumları, 78'liler Diyarbakır Girişimi, KESK Diyarbakır Şubeler Platformu bileşenleri katıldı. 72 STK adına açıklama yapan KESK Diyarbakır Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Medeni Alpkaya, PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşmelerin yeniden başlatılmasının isabetli olduğunu belirterek, "Bundan sonra atılacak somut adımlar elbette ki sürece büyük katkı sunacaktır. Bunun yanı sıra hükümetin bölge dinamikleri ile görüşmeler gerçekleştirmesi ve çözüm konusunda öneriler alması da elbette önemlidir. Bu temelde Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay Diyarbakır'a gelerek sivil toplum örgütü temsilcileri ile düşünce alışverişinde bulunmuştur" diye konuştu.

'MEŞRULUĞU KALMAMIŞTIR'

Alpkaya, sivil toplum kuruluşları ile yapılan önemli görüşmenin Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak'ın keyfine bırakılmasının ve Vali'nin katılımları sınırlandırmasının sürecin ruhuna denk düşen bir tutum olmadığını dile getirdi.

Alpkaya, bu yaklaşımla Diyarbakır Valisi'nin dar, engelleyici, sınırlayıcı bir zihniyete sahip olduğunu ifade etti. Vali Toprak'ın Diyarbakır'a atandığından bu yana demokratik, etkinliklere gösterdiği yaklaşım ve uygulamalar ile demokratik çözüme uzak olduğunu gösterdiğini söyledi. Diyarbakır Valisi'nin bu tutumunu kınadıklarını belirten Alpkaya, Vali'yi istifaya çağırarak, "Eğer bu saatten sonra istifa etmese de bir meşrululuğu kalmamıştır" dedi. (yuksekovahaber)