Diyarbakır Valiliği, TJA aktivisti Sevil Rojbin Çetin’e uygulanan köpekli işkenceyi, iki gün sonra yaptığı açıklamayla “Kademeli olarak zor kullanma” diyerek savundu.
 
Mardin ve Van’da hakkında yürütülen soruşturmalar kapsamında 26 Haziran akşamı evine yapılan baskınla gözaltına alınan Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu ve Tevgera Jinên Azad (TJA) üyesi Sevil Rojbin Çetin’in, polislerin köpekli saldırısı ve fiziki saldırısına maruz bırakılmasına ilişkin, Diyarbakır Valiliğinden iki gün sonra açıklama geldi.
 
Valilik, polislerce yapılan köpekli ve fiziki saldırının gerçek dışı olduğunu söyleyerek, polislerin Çetin’i gözaltına almak için kademeli olarak zor kullandığını savundu.
 
KADEMELİ ZOR KULLANMA!
 
Valilikten konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle: “İlimiz genelinde bölücü terör örgütünün eylem ve faaliyetlerinin deşifre edilmesine ve örgüt mensuplarının yakalanmalarına yönelik yapılan çalışmalar kapsamında, Mardin ve Van illeri yetkili mahkemelerince Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma ve Görevi Kötüye Kullanma suçlarından aranması bulunan Sevil ÇETİN isimli şahsın yakalanması amacıyla 26.06.2020 tarihinde ilimiz Bağlar ilçesinde bir ikamete operasyon düzenlenmiş, ikamete giriş yapıldığı esnada dışarıda bulunan özel eğitimli arama köpeği şahsın balkon kapsısından atlamaya çalışması üzerine sağ ayağından tutmak suretiyle kaçmasını engellemiş, operasyon köpeği eğiticisi tarafından derhal kontrol altına alınmış, şüpheli şahsın görevlilerimize ve kendisine zarar vermemesi amacıyla kademeli oranda zor kullanılarak yakalanması sağlanmıştır. İddia edildiği şekilde operasyon köpeği marifetiyle kasıtlı bir saldırı söz konusu değildir.
 
İkamette yapılan aramada çok sayıda örgütsel doküman ele geçirilmiştir. Sevil ÇETİN isimli şahıs sevk edildiği adli mercilerce yapılan işlemlerinin ardından, Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma suçundan gerekli işlemlerin yapılabilmesi için 27.06.2020 günü Mardin İl Emniyet Müdürlüğü görevlilerine teslim edilmiştir.”

NE OLMUŞTU?
 
Mardin’den yürütülen bir soruşturma gerekçesiyle 26 Haziran akşamı Diyarbakır’daki evine düzenlenen baskınla gözaltına alınan Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu ve Tevgera Jinên Azad (TJA) üyesi Sevil Rojbin Çetin, yaklaşık 3 buçuk saat süren ev baskınında polisin köpekli ve fiziki saldırısına maruz bırakıldı. Evin bulunduğu binada komşuları ve diğer dairelerde bulunanların dışarı çıkmasına izin verilmeyen baskında kapıyı balyozla kıran polis, 2 köpeği Çetin’in üzerine saldı. Çetin, köpek saldırısı sonucu bacaklarından ve vücudun birçok yerinde ağır yaralar aldı. Çetin’in baskın boyunca gözleri kapatılarak işkence, cinsiyetçi küfür ve silahlı tehdide maruz kaldı. Ayrıca polisin, Çetin’in yarı çıplak halde fotoğraflarını çektiği belirtildi. Polisin baskın sırasında Çetin’i, “Evin 5'inci katta olsaydı, sen aşağı atlamış olurdun” diye tehdit ettiği ifade edildi. 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı