Diyarbakır Barosu, İzmir Barosu'nun dün gerçekleştirilen Genel Kurulu'nda Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlarından Fatma Demirer'in Kürtçe yaptığı konuşmada öldürülen eski Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'yi anması üzerine maruz kaldığı sözlü saldırıya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "İzmir Barosu'na kayıtlı bir kısım avukatlar tarafından 'Tahir Elçi avukat mıydı?' şeklinde başlayan ve akabinde Tahir Elçi'yi ve onun hukuk, demokrasi ve insan hakları mücadelesini yok sayan hakaretamiz sözler sarf edilmiştir. Tahir Elçi, gerek ulusal gerekse uluslararası alanda yürüttüğü hak, hukuk ve insan hakları mücadelesiyle toplumun ve meslektaşlarının gönlünde taht kurmuş bir avukat ve insan hakları savunucusudur" denildi.

HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILACAK

Irkçı yaklaşıma sert tepkinin gösterildiği açıklamada, konuyla ilgili hukuki sürecin de derhal başlatılacağı kaydedildi: "Katledildiği anda bile barış, demokrasi, adalet ve insan haklarına saygı çağrısı yapmıştır. Diyarbakır Barosu olarak, sevgili baro başkanımızın hukukçu ve avukatlık kimliğine yönelik bu çirkin sözlere cevap vermeyi bile zül addetmekteyiz. Bu sözleri sarf edenleri kamuoyu vicdanına havale ediyor, ayrıştırıcı, kutuplaştırıcı ve avukatlık mesleğinin vakarına yakışmayan bu dili esefle kınıyoruz. Tüm kamuoyu bilmeli ki Diyarbakır Barosu, bu sözleri sarf eden kişi ve kişiler hakkında adli merciler ve yine İzmir Barosu Başkanlığı nezdinde her türlü hukuki başvuruyu yapacak ve takipçisi olacaktır."

NE OLMUŞTU?

İzmir'de dün düzenlenen Baro Genel Kurulu'nda ÖHD'li Demirer, konuşmasını "Civina Lijneya Giştî ya Baroya Îzmîrê bi hezkirin û rêzdarî silav dikim, serkeftin (İzmir Barosu Genel Kurul Toplantısı'nı sevgi ve saygılarımla selamlıyorum, başarılar)" sözleriyle bitirince, salonda bulunan MHP'li avukatlar sözlü saldırıda bulundu.

Avukat Yusuf Özmen, kürsüden yaptığı konuşmada, "Haddinizi bilin burası avukatların kürsüsüdür. Siz kim oluyorsunuz da Tahir Elçi'yi bu kürsüden anarak Kürtçe konuşuyorsunuz. Tahir Elçi kim, avukat mı?" şeklinde hakarette bulunmuş bunun üzerine ÇHD ve ÖHD'li avukatlar, "Tahir Elçi onurumuzdur" sloganıyla tepki göstermişti.

Kaynak: DİHA