Diyarbakır Barosu, Karaman’da Kürt öğrencilere karşı gerçekleşen saldırıyı kınayarak olayın takipçisi olacaklarını duyurdu.

Karaman’da kendilerini ‘Karamanoğlu Mehmetbey Ülkücüleri’ adıyla tanıtan bir grup, Kürtçe müzik dinleyip halay çeken öğrencileri darp ederek öğrencilerin sosyal medya hesaplarından “Ahlaksızca davranışımız nedeniyle mukaddes Türk halkından özür dileriz” mesajını paylaşmıştı.

Diyarbakır Barosu İnsan Hakları Merkezi’nin konuya ilişkin bir açıklama yaptı.

“KÜRT KİMLİĞİNE VE DİLENE KARŞI GERÇEKLEŞEN SALDIRIYI KINIYORUZ”

 “Kürt kimliğine ve diline yönelik yapılan ırkçı saldırıyı kınıyoruz” başlığıyla yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 “Karaman ilinde nefret saikiyle ırkçı saldırı yapıldığı hususu kamuoyuna yansımıştır. Basın yayın organlarında yer alan haber içeriklerinde, Kürt kimliği ve Kürtçe dilinin kullanımı gerekçe gösterilerek, saldırının gerçekleştiği görülmektedir.

Şiddet dili ve politikalarına eklenen ayrımcı uygulamalar, kutuplaştırıcı dilin yaygın kullanımı, etnik kimliğe ve Kürtçe dilene yönelik saldırılar; bu saldırılar karşısında kolluk güçlerinin güvenlik önlemleri hususunda etkisiz kalması, soruşturma makamlarının etkin bir soruşturma oluşumunda etki etmektedir.

Diyarbakır Barosu İnsan Hakları Merkezi olarak Karaman ilinde Kürt kimliğine ve dilene karşı gerçekleşen saldırıyı kınıyoruz.

Bu ve benzeri saldırıların bir daha yaşanmaması için yargı mercilerince etkin bir soruşturma süreci yürütülmesi gerektiğini hatırlatıyor, yargı sürecinin takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgilerine sunuyoruz.”

VALİLİK AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Öğrencilerin saldırıya uğramasının ardından Karaman Valiliği, olaya ilişkin açıklama yapmıştı.

Saldırganların okul dışından geldiği ifade edilen açıklamada, “Halaya katılan öğrencilerin halay görüntülerini sosyal medya üzerinden paylaşmaları üzerine gece 24.00 civarında yurt öğrencisi olmayan 10-15 kişilik bir grup yurt önüne gelmiştir. Yurt müdürü ve yurt güvenlik memurlarının polise haber vermeleri üzerine, grup polis memurları tarafından herhangi bir olaya mahal vermeden dağıtılmıştır. Açıkça görüldüğü üzere yurt içerisinde herhangi bir olay veya problem yaşanmamıştır” denilmişti.

NE OLMUŞTU?

Karaman’da bulunan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nde, Kürtçe müzik dinleyip halay çeken öğrenciler, kendilerine Karamanoğlu Mehmetbey Ülkücüleri adını veren bir grubun saldırısına uğradı.

31 Mart’ta Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nde bulunan Kredi ve Yurtlar Kurumu yurdunda, Kürt öğrenciler Kürtçe müzik dinleyip halay çekti.

Ertesi gün, halay çeken öğrencilerin bir bölümü, ülkücüler tarafından bir depoya sokularak darp edildi.

ÖĞRENCİLERİN HESAPLARINDAN PAYLAŞIM YAPILDI

Serbestiyet’ten Mücahit Enes Turbil'in haberine göre, darp edilen öğrencilerin telefonlarına da el konularak öğrencilerin sosyal medya hesaplarından mesajlar paylaşıldı.

Paylaşımda, “Dün gece yaptığımız ahlaksızca Kürtçe halay çektiğimizden dolayı, mukaddes Türk Halkından ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nin gerçek sahibi olan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Ülkücülerinden özür dileriz” ifadeleri yer aldı.

Darp edilen öğrencilerden biri psikolojisinin çok bozuk olduğu ve içine girdiği travmadan kurtulamadığı için Karaman’ı terk ederek memleketine döndü.