Diyanet'in son dönemde peş peşe yayınladığı fetvalar dikkat çekerken MetroPoll Araştırma Şirketi, "Piyasada fiyatları belirleyen Allah'tır" fetvasını kamuoyuna sordu.

Araştırma şirketi, yurttaşlara Diyanet'in bu görüşünü ciddiye alıp almadıkları sorusunu yöneltti. 'Evet' diyenler yüzde 10.1 olurken, "Hayır' diyenlerin orayı yüzde 85 çıktı.

Ciddiye almayan AKP'lilerin oranı da tabloya yüzde 69.1 olarak yansıdı. MHP'lilerin yüzde 81'i ve Saadet Partililerin de yüzde 100'ü ciddiye almadıklarını söyledi.

Metropoll'ün sahibi Özer Sencar şu yorumu yaptı: "Piyasadaki fiyatları Allah belirlemez. Piyasa şartları ve insanlar/kurumlar belirler. Bu açıklamalarla yaşanan ekonomik krizin sorumlusu iktidar değildir denmeye çalışılıyor. Seçmenlerin %85’i de bu açıklamayı ciddiye almıyor."

NE OLMUŞTU?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nca "Ticarette kâr haddi var mı?” sorusu üzerine verilen fetvada, “İslam dininin, alım satım akitlerinde kesin bir kâr haddi koymadığı, bunu piyasa şartlarına bıraktığı” belirtildi. Ancak fetvada yer verilen bir hadis dikkat çekti.

İlgili kısım ve hadis şöyle:

“Konuyla ilgili olarak Allah resulü, fiyatlar artmaya başladığında kendisinden bu duruma müdahale etmesi istendiğinde şöyle buyurmuştur, ‘Şüphe yok ki fiyatları tayin eden, darlık ve bolluk veren, rızıklandıran ancak Allah’tır. Ben sizden herhangi birinin malına ve canına yapmış olduğum bir haksızlık sebebiyle o kimsenin hakkını benden ister olduğu halde, Rabbime kavuşmak istemem.’”