Van Tuşba Müftülüğünde Diyanet Vakfının Suriye’deki faaliyetleri için zorla para toplandığı, zekat ve fitrelerin Diyanet Vakfına verilmesinin zorunlu tutulduğu iddia edildi.

Diyanet Vakfı’na bağış yapmayan imam ve müezzinlerin, “CHP’nin imamı” denilerek hedefe konulduğu, listede isimleri sarı renge boyanarak fişlendikleri ileri sürüldü.

İddialar Meclis gündemine taşındı.

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, Tuşba Müftülüğü’ndeki bağış baskısı ve fişleme iddialarını soru önergesi yoluyla Meclis gündemine taşıdı.

Tanal, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması talebiyle hazırladığı soru önergesinde, zorla bağış toplanması, personele baskı yapılması iddialarıyla ilgili olarak Tuşba İlçe Müftüsü ile Tuşba İlçe Müftülüğü Şube Müdürü hakkında soruşturma başlatılıp başlatılmayacağını sordu.

MÜFTÜLÜK KAÇ PERSONELDEN SAVUNMA İSTEDİ?

Evrensel’in haberine göre, CHP’li vekil Mahmut Tanal’ın TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesi şöyle:

*Van Tuşba İlçe Müftülüğü bünyesinde görevli İmam-Hatip, Kuran Kursu Öğreticisi, Müezzin-Kayyım ve diğer personel sayısı kaçtır?

*Tuşba ilçesinde görev yapan İmam-Hatiplerden, Müezzin-Kayyımlardan, Kuran Kursu Öğreticilerinden, Diğer Diyanet personelinden Türkiye Diyanet Vakfı’nın Suriye’deki çalışmaları için zorla para toplandığı iddiası doğru mudur?

*Tuşba Müftülüğü’nün talimatıyla ilçede görevli imamların, müezzinlerin, Kuran kursu öğreticilerinin, zekat ve fitrelerini Türkiye Diyanet Vakfı’na vermeleri zorunlu tutulmuş mudur?

*Diyanet Vakfı’na verilecek zekat ve fitre bağışı için hazırlanan yardım zarflarını teslim almayan imamlar, müezzinler, Kuran kursu öğreticileri ve diğer din görevlileri, Tuşba Müftülüğü yetkilileri tarafından “haklarında işlem yapılacağı” şeklinde uyarılmış mıdır? Zekat ve fitre bağışlarını Türkiye Diyanet Vakfı’na vermeyen Van Tuşba ilçesinde görevli imamlar, müezzinler, Kuran kursu öğreticileri, hazırlanan listede isimleri sarı renge boyanarak fişlenmiş midir? Tuşba Müftülüğü tarafından Türkiye Diyanet Vakfı için personelin onayına bakılmaksızın emrivaki bir şekilde zekat, fitre ve bağış toplanması, para vermeyen din görevlilerinin listelenerek fişlenmesi iddialarıyla ilgili soruşturma başlatılacak mıdır?

*Suriye için para vermeyen, zekat ve fitre bağışlarını Türkiye Diyanet Vakfı’na aktarmayan Tuşba Müftülüğü bünyesinde görevli İmam-Hatiplerin, Müezzin-Kayyımların, Kuran Kursu Öğreticilerinin, “CHP’nin imamı” şeklinde hedef gösterildiği iddiası doğru mudur?

*Son bir yıl içerisinde Van Tuşba İlçe Müftülüğü’nce savunması alınan, hakkında soruşturma başlatılan, disipline verilen Diyanet personeli sayısı kaçtır? Tuşba ilçesindeki din görevlilerinden savunma alınmasının, haklarında soruşturma başlatılmasının, disipline sevk edilmesinin gerekçesi nedir?

*Tuşba Müftülüğü yönetimince ilçede görevli imamlara, müezzinlere ve diğer Diyanet personeline baskı yapıldığı, mobbing uygulandığı iddiası doğru mudur? Tuşba’da son bir yıl içerisinde görev yeri değişikliği talebinde bulunan Diyanet personeli sayısı kaçtır?

*Zorla bağış toplanması, personele baskı yapılması iddialarıyla ilgili olarak Tuşba ilçe Müftüsü ile Tuşba İlçe Müftülüğü Şube Müdürü hakkında soruşturma başlatılacak mıdır?