Evlatlık edinilen çocuklarla evliliğin mümkün olabildiği yönünde fetva verdiği için tepki gösterilen Diyanet'te, fetvayı eleştiren Fatih Altaylı'ya suç duyurusunda bulunulması için personele örnek dilekçe dağıtıldığı ortaya çıktı.

Başkan Ali Erbaş’ın deprem bölgesine yönelik çalışmaları övülen dilekçenin, doğrudan Erbaş’ın talimatıyla hazırlandığı ve kuruma dağıtıldığı iddia edildi.

Cumhuriyet'ten Sefa Uyar'ın haberine göre, örnek dilekçede teslim edileceği başsavcılığın adı, başvuran kişi bilgileri ve imza kısmı boş bırakıldı.

İsnat edilen suçlar ise “hakaret”, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” ile “nefret ve ayrımcılık” olarak belirtildi.

Altaylı’nın “Diyanet personeline hakaret ettiği, ahlaka ve edebe aykırı sözleriyle yurttaşları ve depremzedeleri Diyanet’e karşı kışkırtmaya çalıştığı” iddia edildi.

diyanet-personeline-fatih-altayli-baskisi-1131194-1

SUÇ DUYURUSU DİLEKÇESİNDE ALİ ERBAŞ ÖVGÜSÜ

Öte yandan dilekçede, konuyla ilgisi olmamasına rağmen Diyanet İşleri Başkanı Eli AErbaş'ın 'icraatları' da övüldü.

Dilekçede Erbaş’ın riyasetinde başkanlığın afete karşı çalışma başlattığı, Erbaş’ın da depremin hemen ardından bölgeye gittiği, çalışmaları yerinde koordine ettiği, depremzedelerin camide kalabileceğini duyurduğu, uygun olan Kuran kursları ve Diyanet Akademi merkezlerinin de hizmete açıldığı anlatıldı.

Diyanet yöneticilerinin personele, “suç duyurusunda bulunup bulunmadığının” sorulduğu, bu durumun suç duyurusunda bulunmayanların fişleneceği yönünde kaygıya neden olduğu öne sürüldü.

NE OLMUŞTU?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın fetva sitesinde, Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 10 ilde yıkıma neden olan depremin ardından, “İhtiyaç duyulan konulara açıklık getirmek” amacıyla özel bir bölüm oluşturuldu.

Diyanet, “Deprem bölgesinden sıkça sorulan sorular” adı altında, "Koruyucu aile olmanın hükmü nedir?" ve "Cenaze kefenlenmeden gömülebilir mi?" sorularını yanıtladı. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından, "Depremzede çocuklar evlat edinebilir mi?" sorusuna, evlatlığın mirasçı olma hakkı bulunmadığı belirtilerek, "Evlat edinen ile evlatlık arasında evlenme engeli doğmaz" yanıtı verildi.

Fatih Altaylı da Diyanet'in fetvasına Twitter hesabından tepki göstererek şu ifadeleri kullandı:

"Yahu siz gerçekten sapıksınız anladık da diyanet gibi bir kurumda ne işiniz var. Sapıklar. Gidin porno sektörüne girin. Atatürk ün millete doğru düzgün din bilgisi verilsin diye kurduğu kurumu sapık muhayyileniz ile kirletmeyin."

Diyanet İşleri Başkanlığı, paylaşımı nedeniyle Altaylı hakkında suç duyurusunda bulundu.