Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Cemevleri'nin ibadethane sayılmasına ilişkin, konuştu. Cemevi için 'ibadethane' diyemeyen Görmez, "Cemevi, Cemevi'dir" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, TRT'de gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Ruhban Okulu, Ayasofya'nın ibadethaneye çevirilmesi ve Cemevleri'ne ilişkin konuşan Görmez'in açıklamalarından satır başları şöyle:

"RUHBAN OKULU'NU AÇMAK KURAN KURSU AÇMAKTAN DAHA BASİT"

"Ruhban Okulu'nu açmak Türkiye için bizim herhangi bir ilçede Kuran kursunu açmaktan çok daha basit bir hadisedir. Bu ülkede yaşayan bir Ortodoks cemaatinin kendi din adamını yetiştirmek için Selanik'e, Yunanistan'a muhtaç olması yahut Ermeni cemaatinin kendi din adamını yetiştirmek için Ermenistan'a göndermesi doğru değildir. Tabi ki siyasetin kendi kuralları vardır. Bunu düşünecektir. Hala Yunanistan'da bir tek Bayram namazını kılmak için oradaki bütün Müslümanların gidip bir kapalı spor salonu kiralaması son derece üzücüdür."

"Sayın Bartholomeos'a konuyla ilgili bunu yapalım. 'Siz öncülük yapın. Beraber Atina'ya gidelim. Bu tarihi camiyi birlikte yapalım' dedim."

"AYASOFYA KİLİSE DEĞİLDİR"

"Ayasofya, bu milletin, bu medeniyetin, bu tarihin aslında bütün dünyada önemli olan sembolik değeri çok yüksek olan bir İslam mabedidir. Müze değildir. Ayasofya kilise değildir. Ayasofya, Fatih Sultan Mehmet'in hatta bütün Müslümanların ortak bir mabedidir."

CEMEVİ'NE 'İBADETHANE' DİYEMEDİ

"Cemevi, Cemevi'dir. Tarihte hangi fonksiyonu icra etmişse bugün de aynı fonksiyonu özgürce ifade etmeye devam etmeli."