Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 4 Aralık’ta başlayan 2021 asgari ücret görüşmeleri, bugün yapılan toplantıyla son buldu.  

Görüşmelerin bitmesiyle birlikte 2021 asgari ücreti net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak belirlendi.  

Belirlenen miktara tepki gösteren Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, ücretin enflasyon karşısında gerileyen milli gelirin artışından pay almadığını söyledi. Çerkezoğlu, “Bu fiyatla emekçilerin geçinmesine olanak yoktur. İşçiler bir kez daha sefalete ve açlığa mahkum bırakılmıştır” dedi. 

‘YAŞAMAM MÜMKÜN DEĞİL’  

DİSK Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, belirlenen fiyata şaşırmadıklarını ifade ederek, asgari ücretin ihtiyaçları karşılamayacağını vurguladı. Asgari ücretin tek bir kişi üzerinden hesaplandığını, fakat ailesi ve tüm gereksinimleri göz önünde bulundurularak belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Serdaroğlu, “Sadece gıdaya ayrılan bütçeyle bile açlık sınırında bir ücret. Ücretin belirlenmesinde uluslararası standartlar göz önünde tutulmalı. Belirlenen ücret yeniden gözden geçirilmeli. Bütün işçileri temsilen konfederasyonlar mücadeleye dahil olmalı. Toplu sözleşme süreci gibi belirlenme metodu uygulanmalı. Grev hakkı tanınmalı” diye konuştu. 

GENEL GREV ÇAĞRISI  

Belediye işçisi Ali Sönmez, komisyonun kime hizmet ettiğinin belli olduğunu ifade ederek “İşçilerin içinde olmadığı bir komisyon, doğal olarak işçilerin ihtiyacına uygun bir ücret belirlenmesini bekleyemeyiz. Bundan sonraki süreçte işçiler ve konfederasyonlar olarak sadece açıklamalar değil, üretimden gelen gücümüzü kullanmalıyız. Gerçek anlamda sefalet ücretine karşı mücadeleyi başlatmalıyız. Konfederasyonların sadece ‘kabul etmiyoruz’ demesi yetmez. İşçileri genel greve hazırlamalılar” dedi. 

'ÖRGÜTLENMELİYİZ’ 

İşçilerden Tuana Öztunçel ise belirlenen ücretin kabul edilemeyeceğini dile getirerek, “Bizlerin, ‘insanca bir asgari ücret ve asgari ücretin vergi dışı bırakılması’ talepleri göz önünde bulundurulmadan açıklanan bir ücrettir. Açıklanan ücret tamamen işçilerle dalga geçmektir. Belirlenen ücrete karşı işçiler olarak bir araya gelmeli ve örgütlenmeliyiz. Biz örgütlenmedikçe, bir şeyleri yüksek sesle söylemedikçe hiçbir şey düzelmeyecek” diye konuştu.  

ANKARA 

DİSK İç Anadolu Bölge Temsilciliği de Ankara’da bulunan sendika binası önünde yaptıkları açıklamayla tepki gösterdi.  

Açıklamada, “Milyonlar asgari ücrete mahrum, milyonlar asgari ücrete mahkum” yazılı pankart açılırken, “Salgın döneminde asgari ücret, vergide muaf olsun sigorta prim desteği sağlansın” ve “Salgın döneminde milyonlarca asgarî ücretten mahkum milyonlarca asgari ücret mahkum" yazılı dövizler taşındı. DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, insanca yaşamaya yetecek kadar bir asgari ücret tutarının olması gerektiğini vurguladı. Görgün, “İşçilere aileleriyle birlikte yeterli yaşam şartlarını sağlayacak bir ücretin, güvence altına alınması günümüz yeni Covid-19 salgını döneminde daha da önem kazanmıştır. Asgari ücret, işçilerin, aileleriyle birlikte geçimini sağlayacak ücrettir. Tüm aile bireylerinin hakkı vardır” şeklinde konuştu. 

7 MİLYON ASGARİ ÜCRETLİ 

Asgari ücretin toplumun bütün kesimlerini etkilediğine dikkati çeken Görgün, “Türkiye’de 20 milyon çalışanın 7 milyondan fazlası asgari ücretle çalışan işçilerden oluşmaktadır. Aileleri ile birlikte bu 16 milyon kişiye tekabül et etmekte. Şimdi asgari ücret açlık sınırının çok altında.  Hükümeti bu gerçeği pandemi koşullarını göz önünde bulundurarak dikkate almaya çağırıyoruz” diye seslendi.  

İZMİR  

DİSK Ege Bölge Temsilciliği, Konak ilçesinde bulunan eski Sümerbank önünde açıklama yaptı. Açıklamada sık sık "Hükümet istifa" ve "AKP zammını al başına çal" sloganları atıldı. DİSK Ege bölge Temsilcisi Memiş Sarı, emekçilerin, bu asgari ücreti reva görenlerden sandıkta hesap soracağını belirterek, şunları söyledi: “Emekliler, işsizler, kadınlar ve işçiler olarak hesap soracağız. Asgari ücretle bizim yaşamlarımızı açlık sefalet yoksulluğa ittikleri için hesap soracağız. Korkuyorlar bizden korkuyorlar sokaklardan. Asgari ücreti düşük tutmalarının sebebi Çalışma Bakanının almış olduğu eğitimdir. Aldığı eğitim çoklu yoksullaştırma programı. Yani Türkiye’de bütün insanları yoksulluk içinde bir programa dahil ederek çoklu yoksullaştırma programını hayata asgari ücretle geçirmeye çalışıyorlar. Biz bu yapılanları unutmayacağız ve sandıkta hesap soracağız." 

EMEP: İNSANCA YAŞAM İÇİN MÜCADELEYE 

Emek Partisi İzmir İl Başkanı Emine Uyar, açıklanan 2 bin 825 TL ücretle milyonlarca işçinin açlık sınırında bir yaşamı sürdüreceğini ifade ederek, "Aynı iktidar, ihalelerle ihya olan şirketlere, vergi affı getirmekte, teşvikler vermektedir. Ekonomik kriz ve pandemi koşullarında ayakta kalabilme mücadelesi veren işçi ve emekçiler ise borçla yaşamını sürdürmektedir" dedi. Asgari ücretliden vergi alınmaması talebinin de görmezden gelindiğini vurgulayan Uyar, "Yeni yılda yapılacak zamlarla birlikte yapılan artış da eriyip gidecek. Bundan sonraki tüm TİS görüşmelerinde de asgari ücrete yapılan zam baz alınacak. O nedenle biz Emek Partisi olarak yaptığımız çalışmalarda asgari ücretin aslında ülkedeki en büyük TİS görüşmesi olduğunu dile getirdik ve tüm işçi ve emekçileri ilgilendirdiğini vurguladık" diye konuştu.