Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi, torba yasa tasarısının TBMM Genel Kurulu'na gelmesi halinde alanlara ineceklerini söyledi. Çelebi, "Torba yasası, Bütçe Plan Komisyonu'ndan geçti. Meclis gündemine gelirse üzerine su içecek halde değiliz. Emeği ilgilendiren, emeğin hak kayıplarını yok eden düzenlemelerin torba yasasından geri çekilmesi talebimizi defalarca ifade ettik. Bunun için alanlardaydık. Bundan sonra da alanlarda olacağız." dedi.

Türk-İş tarafından düzenlenen 'Başkanlar Kurulu' toplantısı Bolu Abant Tabiat Parkı'nda bulunan Abant Palas Otel'de başladı. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve diğer sendika başkanları katıldı.

Çelebi, toplantı arasında gazetecilerin torba yasasıyla ilgili sorularını cevapladı. Çelebi, torba yasasının ilk önce çuvala, sonra harala döndüğünü belirtti. Çelebi "Öncelikle böyle bir yasasın Türkiye'nin herkesi ilgilendiren bütün yasaların bir torbaya konulmasını gerçekten aynı referandumda olduğu gibi bir yaklaşım içerisinde bir tehdit olarak görüyoruz."dedi.

Çelebi, torba yasada toplumu ilgilendiren temel düzenlemelerin olduğunu bunlara karşı çıkmanın söz konusu olmadığını belirterek, "Ama bununla beraber torbanın içerisinde yok yok." diye konuştu.

Çelebi, şöyle devam etti: "Emeği ilgilendiren, emeğin hak kayıplarını yok eden düzenlemelerin torba yasasından geri çekilmesi talebimizi defalarca ifade ettik. Bunun için alanlardaydık. Bundan sonrada alanlarda olacağız. Bu biline. Biz bunun üzerine bütçe plan komisyonundan geçti, meclis gündemine gelirse üzerine su içecek halde değiliz. İşçiler daha yaygın etkin eylemlerini bu hafta yapacaklardı, bunu da hep beraber göreceğiz. Burada emek örgütleri arasında ayrım yapmadan, bütün emek örgütleri, bu konuda 'sendikalıyım' diyen herkesin bir sorumluluk içerisinde bu sürece karşı demokratik tepkilerini ortaya koymasını özellikle istiyoruz, talep ediyoruz. Burada bir örgütün öne çıkması olayı değildir. DİSK'in öne çıkması diye bir hedefimiz yok. Bütün emek örgütleri bu sürece katkı vermeliler."

Karabük'te çok deneyimsiz bir insanın kendi alanı olmayan bir işte çalıştığı sırada kaza yaptığını hatırlatan Çelebi, "Bütünü ilişkin 25 yaş altı işçilerin 4 aylık deneme süresi gibi benzeri müfettişler denetiminin ortadan kaldırılarak bunu memurlar eliyle yürütülmesi gibi temel çalışanları ilgilendiren, geleceğini ilgilendiren düzenlemenin ortadan kalkmaması halinde biz eylemlerimizi sürdüreceğiz. Bunu da bakana çok açık şekilde ifade ediyoruz, edeceğiz de. Ama biz alanlardan çıkmayacağız. Yasa geri çekilene kadar. Buradan herkese de çağrıda bulunuyorum. TÜRK- İŞ, HAK-İŞ, DİSK örgütsüzler, işsizler. Kendilerinin yaşamlarını ilgilendiren konuya tepki vermeyeceklerse o zaman herkese geçmiş olsun derim. Bu konuda doğru önderlik yapmak adına her türlü çabaya varız. Dolayısıyla öne çıkma derdimiz yok. Burada mücadele edecek her örgüte destek vermeye açığız. Bu hafta içerisinde İstanbul'da etkin bir eylemi bütün örgütler olarak biraya gelerek Perşembe günü yapacağız." diye konuştu.

CİHAN