DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, tüm ücretlere asgari ücrete yapılacak artışın uygulanması gerektiğine dikkat çekti.

DİSK Genel Başkanı Dr. Arzu Çerkezoğlu 2023 asgari ücreti için ilki 7, ikincisi 14 Aralık’ta gerçekleştirilecek asgari ücret komisyon toplantısından önce Bloomberg HT'de değerlendirmelerde bulundu.

"BEYAZ YAKALILARIN DA BAŞLANGIÇ ÜCRETİ"

Çerkezoğlu, asgari ücreti konuşurken artık sembolik değil ortalama ücreti konuştuğumuzu belirtirken, pazartesi günü asgari ücretle ilgili rakam ve önerileri paylaşacaklarını belirtti. DİSK Başkanı, “Asgari ücret mavi değil beyaz yakalıların da başlangıç ücreti oldu. İşgücü ödemeleri işletmelerin toplam maliyetinin küçük kısmını oluşturuyor” dedi.

Arzu Çerkezoğlu, “Asgari ücret belirlenirken öncelikle enflasyon ve dolar kuru karşısındaki kaybının giderilmesi ve büyümeden milli gelir artışından payını alabilmesi ve en azından bir evde iki kişi çalıştığı zaman bu eve yoksulluk sınırı kadar gelir girebilmesi sağlaması lazım. Yani ortalama ücret haline gelmiş bir asgari ücret çalışan yoksulluğunu önleyebilmelidir. O yüzden yoksulluk sınırı rakamları önemli” dedi.

VERGİ SİSTEMİ VURGUSU

Vergi sistemine dikkat çeken Çerkezoğlu, şunları söyledi:

“Adaletli bir vergi sisteminin hayata geçirilmesi önemli vergi dilimleri o kadar düşük belirleniyor ki hemen üst vergi dilimine geçiyoruz elimize geçen net ücret yıl içerisinde azalarak gidiyor. Bu ülkede 2008 yılından beri işverenlere 5 puan SGK puan destek veriliyor. Neden işçiler için de bu destek verilmesin, gelirlerin paylaşımında adaleti sağlamak ancak sosyal politikalarla olabilir. Asgari ücret oranında bütün ücretlerin artırılabilmesi lazım”

Çerkezoğlu, “Asgari ücretin sadece enflasyon üzerinden belirlenmesi de doğru değil. Açıklanan enflasyonun gerçek olmadığı artık tartışılmaz bir gerçek oldu. TÜİK’in açıkladığı gıda enflasyonu bile yüzde 99,9 zaten. Ücretler milli gelirlerden de payını almalı” diye ekledi.