Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), işsizlik raporunu açıkladı. DİSK-AR verilerine göre geniş tanımlı işsiz sayısı 7,3 milyon oldu.

Raporda, işsizlik oranının yüzde 20'ye yaklaştığı ve geniş tanımlı işsiz sayısının pandemi öncesine göre yükseldiği ifade edildi. "TÜİK’e göre işsiz sayısı son bir yılda 560 bin azalırken İŞKUR’a göre 148 bin arttı" denilen raporda TÜİK verileri eleştirildi. Raporda şu tespite yer verildi: "TÜİK’e göre Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı (mevsim etkisinden arındırılmış) 2022 Ağustos ayında bir önceki aya göre 100 bin kişi azalarak 3 milyon 312 bin kişi oldu. DİSK-AR tarafından TÜİK verilerinden yararlanarak yapılan hesaplamaya göre mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı ise Ağustos 2022’de 7 milyon 337 bin kişi olarak gerçekleşti."

'TÜİK VE İŞKUR ZIT GİDİYOR'

İŞKUR’un kayıtlı işsiz sayılarının kayıtlara, TÜİK’in işsizlik verilerinin ise ankete dayalı olarak hesaplandığı belirtilirken, İŞKUR'un verilerinin önemli olduğu belirtildi. İŞKUR ve TÜİK'in işsiz sayıları konusunda birbirinden zıt bir eğilim izlediği aktarıldı ve DİSK-AR raporunda bulgular şöyle iletildi:

"TÜİK’in işsiz sayısı İŞKUR’un altında.

Geniş tanımlı kadın işsizliği yüzde 26,5.
Geniş tanımlı kadın işsizliği işsizlik türleri arasında en yüksek kategori genç kadınlarda gerçekleşti.
Geniş tanımlı ve dar tanımlı işsizlik arasındaki fark 10,4 puan."