DİSK Genel Başkanı Kani Beko, İstanbul Valisi Vasip Şahin'in bir televizyon programında yaptığı “Toplantı ve gösteri yapılabilecek yerler belli Taksim bunlardan biri değil" şeklindeki açıklamasına düzenlediği basın toplantısında cevap verdi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), İstanbul Valisi Vasip Şahin’in “Toplantı ve gösteri yapılabilecek yerler belli Taksim bunlardan biri değil” sözlerine karşılık genel merkez binasında basın toplantısı düzenledi.

İMC TV’de yer alan habere göre, basın toplantısına DİSK Genel Başkanı Kani Beko, yönetim kurulu üyeleri ve işçiler de katıldı.

‘VALİ’NİN GÖREVİ KAMU DÜZENİNİ SAĞLAMAK’

1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamayı engellediği için hükümet Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde haksız bulunmuştur. Ancak 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak isteyenlerle ilgili tek bir yargı kararı mevcut değildir.

“1 Mayıs herhangi bir “toplantı ve gösteri yürüyüşü” değil. 1 Mayıs resmi bir bayram günü olarak, Vali’nin atıf yaptığı 2911 sayılı yasada “istisna” olarak belirtilen hallerden biri.

“Vali’nin görevi kamu düzenini bozmak değil sağlamaktır. Taksim’de 1 Mayıs’ın yüz binlerle kutlandığı 3 yıl boyunca tek bir kişi bile bundan zarar görmemiş, yasadışı bir şekilde Taksim’in yasaklandığı yıllarda ise yüzlerce kişi yaralanmış, milyonlarca İstanbullu fiili sıkıyönetimin, fiili sokağa çıkma yasağının, gaz bombalarının, polis şiddetinin mağduru olmuştur.

ANONİM ŞİRKET’ MANTIĞI

“Anlaşılan odur ki ülkeyi yönetenlerin Taksim inadı basitçe bu alanın kullanımına dair bir inat değildir. Ülkeyi bir ‘Anonim Şirket’ gibi yönetenler, işçi sınıfının her türlü hakkını, tüm kazanımlarını gasp etmek istemektedir.

“Taksim’i işçi sınıfına yasaklamak, ‘Anonim Şirket’ mantığı ile yönetilen bir ülkede, ‘hissesi’ olmayan milyonları yok saymaktır. Hukuku çiğneyerek Taksim’i işçi sınıfına yasaklamak, mahkeme kararlarına rağmen taşeron işçileri kadroya almamaktır. Taşeron cehennemine odun atmaktır.

İÇ GÜVENLİK PAKETİ

“Adı konulmamış bir sıkıyönetim ilan etme, polis devleti kurma planlarına karşı tüm demokrasi güçleriyle kol kola omuz omuza olacağız. Bize iç güvenlik reformu değil işçi sağlığı ve iş güvenliği reformu gereklidir diye haykırmaya devam edeceğiz.

“Gerekli önlemler alınsaydı, önerilerimiz dinlenseydi, Soma’da, Ermenek’te, Torunlar’da ve binlerce iş cinayetinde hayatını yitiren 15 bin işçi kardeşimiz bugün toprak altında değil aramızda olacaktı. Bu acı gerçeği daha güçlü haykıracağız.”

7 HAZİRAN SEÇİMLERİ TARTIŞILACAK

DİSK Genişletilmiş Başkanlar Kurulu’nun 25-26 Mart tarihlerinde Bolu’da toplanarak, 2015 1 Mayısı’na ve 7 Haziran’daki genel seçime dair kararlar alacağını aktaran Beko, DİSK, KESK, TMMOB ve TTB yöneticilerinin 2014 1 Mayısı’na katıldıkları için yargılandığı davanın ikinci duruşmasının 24 Mart’ta Çağlayan Adliyesi’nde görüleceğini söyledi.

Beko, “Bu duruşmada, Taksim’i savunmaya, 1 Mayıs meydanımızı yasaklayanları yargılamaya devam edeceğiz. Hem 1 Mayıs öncesi hem 1 Mayıs’ta hem de 1 Mayıs sonrası emeğin yaşamsal talepleri için mücadelemizi yükselteceğiz.” dedi.