DİSK Genel Başkanı Beko, yolsuzluklarla dolu bir seçim sonucunda AKP'nin 2009'dan beri kesintisiz devam eden yükselişinin durduğunu ve 2 milyondan fazla oy kaybettiğini belirtti. 1 Mayıs'a ilişkin de açıklama yapan Beko, yasaklara rağmen Taksim'de olacaklarını duyurdu.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, yaptığı yazılı açıklamada, yerel seçim sonuçlarını değerledirirken, 2014 1 Mayıs'ına dair açıklamalarda bulundu.

Beko, "30 Mart'tan 1 Mayıs'a umudu görüyoruz, mücadeleyi büyütüyoruz" başlıklı açıklamasında, şunları belirtti: "Yolsuzluğa batmış, işçi düşmanı ve baskıcı AKP iktidarının kendini aklama fırsatı olarak gördüğü ve bir referanduma dönüştürdüğü 2014 yerel seçimlerinde halkın büyük çoğunluğu, en az yüzde 56'sı bu iktidara 'hayır' demiştir." Beko, Türkiye tarihinin en şaibeli ve adil olmayan seçimlerinden birisinin yaşandığını kaydetti.

Beko, "Yolsuzluklarla dolu bir seçim sonucunda AKP'nin 2009'dan beri kesintisiz devam eden yükselişi durmuş, seçmen sayısındaki artışa rağmen resmi olarak en az AKP'nin 2 milyon 229 bin oy kaybettiği görülmüştür" dedi. AKP'nin tüm bunlara rağmen seçim sonuçlarını "zafer" olarak sunduğunu kaydeden Beko, balkon konuşmasında kendisine oy vermeyenleri düşman ilan ettiğini belirtti. Beko, ekledi: "Bu gelişmeler, iktidarın halkın iradesine ve taleplerine saygı duymamaya devam edeceği endişelerini yükseltmiştir."

Seçimlerin adaletsiz bir ortamda yapıldığını, medya üzerinde denetim kurulduğunu, sosyal medyanın yasaklandığını belirten Beko, sokaktaki muhalefete karşı da devletin zor aygıtlarının ölçüsüzce kullanıldığını kaydetti. Beko, "İşçi sınıfından, yoksul emekçilerden esirgenen sürecinde tüm kamu olanakları, seçim sürecinde iktidar partisi için seferber edilmiştir" dedi.

DİSK Genel Başkanı Beko, şunları belirtti: "Balkonlardan zafer konuşması yaparak her anlamda 'tekçi' iktidarını ilan edenleri seçim sonrasında sokaklar bir kez daha uyarmıştır. Gerçek demokrasi, kendisine oy vermeyen herkese tehditler savuranların balkonlarında değil, farklı görüşlerden yüz binlerin iradesine sahip çıktığı meydanlarda tecelli etmiştir. O sokaklar bir kez daha ilan etmiştir ki 'Hayır! Artık eskisi gibi yönetemeyeceksiniz.' O sokaklar bir kez daha göstermiştir ki gerçek bir demokrasi ancak halkla beraber var olabilir. Ve şimdi o sokaklara bir kez daha 1 Mayıs gelmektedir. İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs, açıktır ki bu sene çok daha özel bir anlama sahiptir. Geçtiğimiz yıl 1 Mayıs'ta başlayan eşitlikçi, özgürlükçü, demokratik ayağa kalkış, bu sene çok daha güçlüdür, çok daha kendine güvenlidir ve çok daha olgunlaşmıştır."

'MEYDANLAR BİZİ BEKLİYOR'

Beko, "Eşitlik, özgürlük, barış, adalet ve demokrasi için başta Taksim 1 Mayıs Alanı olmak üzere, ülkenin tüm meydanları bizi beklemektedir. Sokaklarda yeşeren özgürlük filizleri, işçi sınıfının emeğiyle boy verecektir. Ve 1 Mayıs günü 'umut', işçi tulumu giyerek bu memleketin sokaklarında dolaşacaktır… Eşitlik, özgürlük, barış, adalet ve demokrasi için #Direnİşçi" dedi. (ETHA)