Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Türkiye'yi "geçen yıl çocuk asker kullanımına karışan ülkeler" listesine eklemesine tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan Cuma günü yapılan açıklamada "iddiaları külliyen reddediyoruz" denildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın hazırladığı 2021 İnsan Ticareti raporunda, Türkiye'nin Suriye'deki Sultan Murat Tugayları'na "somut destek" sağladığı belirtildi. Türkiye'nin uzun zamandır desteklediği ve Suriye'de Beşar Esad hükümetine karşı savaşan muhalif gruplardan biri olan bu grubun ise çocuk askerler kullandığı vurgulandı.

Basın açıklamasında konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Libya'da da çocuk askerlerin kullanıldığını, Washington'ın bu sorunla ilgili olarak Ankara ile çalışma yürütmeyi ümit ettiğini belirtti.

Yetkili, "Özellikle Türkiye ile ilgili olarak... ilk kez bir NATO üyesi, çocuk askerlerin önlenmesi yasası kapsamındaki listeye alındı. Saygın bir bölgesel lider ve NATO üyesi olarak Türkiye, bu sorunu, Suriye ve Libya'da çocuk askerlerin kullanılması sorununu ele alma fırsatına sahip" ifadesini kullandı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise şu ifadeler yer aldı:

"Suriye ve Irak'taki terör eylemlerinde çocukları zorla silah altına alan PKK-PYD-YPG terör örgütüne silah yardımı dahil aleni destek veren ABD'nin, Türkiye'ye böyle bir iftirada bulunması çifte standart ve iki yüzlülüğün en çarpıcı örneğidir.

"Terör örgütü PKK/YPG güdümündeki sözde "Suriye Demokratik Güçleri"nin Suriye'de çocukların zorla silah altına alınması, kaçırılması, özgürlükten mahrum bırakılması, okulların askeri amaçlarla kullanılması gibi birçok ihlal ve ağır suç işlediği, BM Çocuklar ve Silahlı Çatışma Özel Temsilcisi Virginia Gamba'nın 21 Haziran 2021 tarihli raporuyla da sabittir."

Reuters haber ajansı Perşembe günü yayımladığı konuya ilişkin haberinde, Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeyinde IŞİD'e ve ABD'nin desteklediği ve Suriye Demokratik Güçleri içinde yer alan ve Türkiye'nin PKK ile bağlantılı gördüğü YPG'ye karşı askeri harekat düzenlediğini ve bu operasyonlarda Türk ordusunun yanı sıra Suriye'deki silahlı muhalif güçleri kullandığını hatırlattı.

Birleşmiş Milletler ve insan hakları örgütleri, bu grupların bazılarını sivillere karşı ayrım gözetmeksizin saldırı düzenlemek, insan kaçırma ve yağmalama ile suçluyor.

BM, Ankara'nın bu güçleri kontrol altına almasını talep ediyor; ancak Türkiye, "temelsiz" olarak nitelediği bu iddiaları reddediyor.

Reuters, Türkiye'nin ayrıca Libya'daki iç savaşa da müdahil olduğunu ve Trablus merkezli hükümetin, Mısır ve Rusya'nın desteklediği ve Libya'nın doğusunu kontrol altında tutan General Halife Hafter'e bağlı güçler karşısında yeniden güç kazanmasında Türkiye'nin desteğinin etkili olduğunu belirtiyor.

ABD'nin her yıl yenilediği listede Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Myanmar, Somali, Sudan, Suriye, Yemen, Kamerun, Libya, Nijerya, Afganistan gibi ülkeler yer aldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı raporuna göre, çocuk asker kullanımına karışan ülkeler listesinde yer alan hükümetler, bazı güvenlik yardımı ve askeri ekipmanlar için ticari ruhsat verilmesi gibi konularda, başkanlık muafiyeti olmaksızın kısıtlamalara tabi tutuluyor.

Reuters, Türkiye'nin bu tür kısıtlamalara otomatik olarak tabi olup olmayacağının henüz netleşmediğini belirtiyor.

Türkiye'nin listeye dahil edilmesinin, Afganistan'dan NATO askerlerinin çekilmesi sonrasında Kabil havaalanının işletmesini Türkiye'nin devralması konusunda Ankara ile Washington arasında yürütülen müzakereleri etkileyip etkilemeyeceğinin de belirsiz olduğu ifade ediliyor.

Kaynak: BBC Türkçe