İsviçre'deki eski Büyükelçi Vekili Volkan Karagöz'ün hem kendisi hem de ailesi için İsviçre'den sığınma başvurusu yaptığı belirtilirken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun konuşma yapacağı Zürih'teki etkinlik iptal edildi.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, İsviçre Dışişleri Bakanlığı bir dönem Bern Büyükelçiliği'ndeki ikinci isim olan Volkan Karagöz ve ailesi de dahil, diplomatik pasaport sahibi bazı Türk vatandaşlarının iltica talep ettiği haberleri hakkında yorum yapmayı reddetti.

İltica başvurularını değerlendiren Göç Sekreterliği'nde yapılan açıklamada, tek tek başvurular hakkında açıklama yapılmadığını belirtirken, parlamentoda sorulan bir soruya hükümetin verdiği yanıta dikkat çekti.

Söz konusu yanıtta, 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana aralarında diplomatik pasaport sahiplerinin de bulunduğu 408 Türk vatandaşının iltica başvurusunda bulunduğu söylenmişti.
İsviçre'nin verilerine göre, 8,3 milyon nüfuslu ülkede 68 bin Türk vatandaşı yaşıyor. Türk Büyükelçiliği'nin internet sitesine göreyse bu sayı 130 bin civarında.

GÜVENLİK GEREKÇESİYLE İPTAL 

İsviçre hükümeti, Ankara'yla bir başka potansiyel gerginlik kaynağı olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun konuşma yapması planlanan etkinliğin iptali konusunda ise, güvenlik gerekçesiyle Zürih kenti yönetiminden yapılan bir iptal başvurusunu değerlendiklerini söylemekle yetindi.

Konuşmanın yapılacağı Hilton Oteli, organizatörlerin misafirler ve ziyaretçilerin güvenliğini sağlama garantisi veremediği gerekçesiyle konuşmayı iptal etti.

Çavuşoğlu'nun Almanya'da yapması planlanan etkinlikler de iptal edilmiş ve Dışişleri Bakanı taraftarlarına Hamburg Konsolosluğu'nun balkonundan seslenmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk hükümetinden bazı bakanların Almanya'daki referandum çalışmalarının yerel yetkililer tarafından yasaklanması üzerine "Ey Almanya, sizin demokrasiyle yakından uzaktan alakanız yok. Sizin şu andaki uygulamalarınız geçmişteki Nazi uygulamalarından farklı değil" demişti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de "önemli bir partnerleri olan Türkiye'nin Almanya yönetimini Nazilere benzetmesinin üzücü olduğunu söyledi ve "Bu benzetmeler Almanya'da Nazi döneminde yaşananları önemsiz gösteriyor. Türkiye'nin Nazi benzetmeleri durmak zorunda." diye konuşmuştu.