Heidelberg Üniversitesi’nden Prof. Dr Wolfgang Stinnesbeck ve Karlsruhe Doğa Tarihi Müzesi’nden Prof. Dr Eberhard Frey’in yönetimindeki çalışmalar ayrıca, dinozorların yok olmasıyla aynı zamanda kuş türlerinin yayıldığını ve çeşitlendiğini de belirtiyor.

Çalışmaların sonuçları Geological Society of America Bulletin dergisinde yayımlandı.

Meksika’nın kuzeydoğusunda paleontoloji araştırmaları yapan bilim insanları, Kretase Dönemi’nin sonlarına tarihlenen çok çeşitli kuş, dinozor ve pterozor izlerinin de dahil olduğu bir tortul kayayla karşılaştılar.

Prof. Stinnesbeck, “İzlerin çoğu en az beş farklı kuş türüne ait; dinozor izleriyse aksine çok nadir. Yalnızca tek bir ayak izi yırtıcı bir dinozordan geliyor.” diyor. Bulgular da böylece, daha Kretase Dönemi’nin sonuna gelmeden dinozorların azalmasıyla eşzamanlı olarak kuş çeşitliliğindeki artışa işaret ediyor.

Araştırmacılar, “Şimdiye kadar, önce dinozorların öldüğü, sonrasında da kuş türlerinin çeşitlendiği düşünülüyordu. Bizim elimizdeki veriler ise dinozorların soyları tükenmeden kuşların yükselmesinin başladığı teorisini destekliyor.” diyor.

Fosil analizi bir de, dinozorların sayılarının azalmasının yavaş yavaş gerçekleştiğini, Kretase Dönemi’nin sonuna kadar muhtemelen hayatta sadece birkaç türün kaldığını gösteriyor. Dinozorların soylarının tükenmesi de böylece – bilimin sıkça başvurduğunun aksine – 65 milyon yıl öncesinde Dünya’ya çarpan Chicxulub asteroidinin etkisinin bir sonucu olmayabilir.

“Birçok dinozor ve pterozor için, asteroidin hiçbir etkisi olmamıştı.” diye açıklıyor Prof. Stinnesbeck. Kafadanbacaklılar grubu, yani ammonitler bile Kretase Dönemi’nin sonundaki asteroid darbesiyle ortadan kalkmadılar. Prof. Stinnesbeck’e göre, Sphenodiscus pleurisepta ammonit’in fosil bulguları Kretase Dönemi’nden sonraki peş peşe azaldıklarını gösteriyor.

“Chicxulub asteroidinin etkileri böylece küresel çaptaki kitlesel yok oluşun sebebi olmaktan çıkıyor ve önceden düşünüldüğü kadar felakete yol açmamış oluyor.”

KAYNAK: arkeofili