Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'i öldürülmesine dair açılan davanın 6'ncı celse 3'üncü duruşması, Çağlayan'da bulunan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye devam edildi. Dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı, imha edilen bilgisayarda Dink cinayetini aydınlatacak olan belgelerin bulunduğu iddiasının mesnetsiz olduğunu ileri sürdü.

2'si tutuklu 35 sanığın yargılandığı dava duruşmasına tutuklu sanık eski Emniyet Müdürü Ali Fuat Yılmazer getirilmezken, salonda tutuksuz sanıklardan eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek'in yanı sıra dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun, Trabzon İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç ile Erhan Tuncel hazır bulundu.

Tutuklu sanık Yasin Hayal ise SEGBİS ile duruşmaya katıldı.

FARUK SARI SAVUNMA YAPTI

İki gün boyunca savunma yapan ve çapraz sorgusu tamamlanan dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç'in ardından bugün 2006 yılında göreve getirilen Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü görevi yapan Faruk Sarı savunma yaptı.

Sarı, savunmasında Dinç'in ardından dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay tarafından göreve getirildiğini dile getirdi. Trabzon'da göreve başladığında gündemin yoğun olduğunu, sadece Hrant Dink gündeminin olmadığını dile getiren Sarı, Dink cinayetinin ardından Ogün Samast'ın yakalanışını ve İstanbul'a getirilişini anlattı. Sarı, çalıştırılmasına ilişkin emniyet yönergelerini uygun olduğunu söylediği Erhan Tuncel'in radikal sağ gruplarla ilişkisi olduğunu da dile getirdi.

'ERHAN TUNCEL YALAN SÖYLÜYOR'

Görevde olduğu süre boyunca Erhan Tuncel'in kendilerine herhangi bir bilgi aktarmadığını iddia eden Sarı, jandarma ile görüştüğünün tespit edildiğini söyleyerek, Tuncel'in yalan söylediğini belirtti.

Sarı, Tuncel'in muhbirlikten çıkarılmasının kamu yararına olduğunu söyledi. İmha edilen bilgisayarda Dink cinayetini aydınlatacak olan belgelerin bulunduğu iddiasının ise mesnetsiz olduğunu ileri süren Sarı, 12 Eylül 2006 tarihli "F3" adı verilen "buluşma raporu"nun da yetkililere gönderildiğini iddia etti. Sarı, imha edildiği belirtilen "F4" raporuna konusunda ise "böyle bir raporun hazırlanmadığını" ileri sürdü.

'YASİN HAYAL'İN CİNAYETLE İLGİSİ YOK'

Sarı, kendilerine bilgi vermemekle suçladığı muhbir Erhal Tuncel için "Bizi yanıltmaya çalışıyordu. Kendisine para verilmesine rağmen bilgi aktarmadı. Suça katılma şüphesiyle teknik takibe alındı" dedi. Sarı, Erhan Tuncel'in Dink cinayeti sonrası da yanıltıcı bilgi verdiğini, Yasin Hayal grubunun cinayetle ilgisinin olmadığını ileri sürdü.

Cinayetin faillerinin, delillerinin bulunması konusunda Trabzon'da bulunan yetkililerin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirdiğini savunan Sarı, buna örnek olarak ise ses kayıtlarının silinmemesini gösterdi.

Devletin bekası için çalıştığını, devlet memuru olduğunu belirterek üzerine atılı olan "silahlı terör örgütü üyeliği" suçlamasını kabul etmeyen Sarı, beraat talebinde bulundu.

Duruşma verilen kısa aranın ardından Sarı'nın çapraz sorgusu ile devam edecek.