Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink Cinayeti'ne ilişkin 2'si tutuklu 35 sanıklı davada tutuksuz sanık dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı savunmasını yaptı.

Gazeteci Hrant Dink cinayeti davası, dün verilen aranın ardından bugün yeniden başladı.

Trabzon Emniyeti İstihbarat Şubesi Müdürü Faruk Sarı savunma yaptı. Çağlayan Adliyesi'nde bulunan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuklu sanıklardan Ramazan Akyürek katıldı.

Tutuksuz sanıklardan Celalettin Cerrah, Sabri Uzun, Ercan Demir, Reşat Altay, Hasan Durmuşoğlu ve Erhan Tuncel katıldı.

Ayrıca Tamer Bülent Demirel, Osman Gülbel, Ali Poyraz, Ogün Samast ve Yasin Hayal, Şükrü Yıldız, Mehmet Ali Özkılınç SEGBiS aracılığıyla bulundukları cezaevlerinden duruşmaya katıldı.

Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, Bahri Belen, Sabu Aslangil, İnci İşbulur, Emel Ataktürk Sevimli ve sanık avukatları da duruşmaya katıldı. Pazartesi ve salı günü duruşmalara katılarak savunma yapan İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç, duruşmaya katılmadı.

Hrant Dink Davası'nda savunma yapan tutuksuz sanık dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı, görev yaptığı dönemde Yasin Hayal'in Hrant Dink'e yönelik eyleminden vazgeçtiği bilgisinin olduğunu söyledi.

Sanık Sarı, "Ben kamu görevlisiyim. Ben sadece kanunlar çerçevesinde görevimi yaptım, vatana 26 yıl boyunca hizmet ettim. Mağdur edildim. Örgüt üyeliğiyle suçlanmam büyük bir hakarettir. İsnat edilen suçlamaları reddediyorum. Beraatımı talep ediyorum" dedi.

Kendinden önce görev yapan sanık Engin Dinç'in 19 Eylül 2006'da Afyon'a tayinin çıktığını anlatan Sarı, "Trabzon İstihbarat Şube Müdürü görevini üstlendim. Trabzon o dönemde çok yoğundu. Engin Dinç, beni il ile ilgili bilgilendirdi" dedi.

Hrant Dink cinayetinin işlendiği gün Ogün Samast'ın babasının emniyete geldiğini belirten Sarı, "Bilgisayar üzerinden oğlunu teşhis etti, cinayeti neden işlediğini bilmediğini söyledi. Samast'ı, Yasin ile yolda yürürken gördüğünü, şüpheli olabileceğini söyledi. Olay günü Samast'ın evinde aramalar yapıldı. Terör ve asayişten sorumlu emniyet görevlileri kafelerde Ogün Samast'ın kullandığı bilgisayarların hard disklerine el koydu. Savcılığın talebi üzerine Yasin Hayal ve yanındaki şahıslar gözaltına alındı, ev ve işyerlerinde aramalar yapıldı. Savcı, mülakatlar yaptı bende bu mülakatlarda bulundum. Ogün Samast'ın babasının verdiği bilgiler İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bildirildi. Ogün Samast Samsun'a girdiğinde gözaltına alındı, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne gönderildi. Gözaltına alınan diğer şüpheliler de İstanbul'a gönderildi" diye konuştu.

Dava sanıklarından Mehmet Ayhan'ın, Yardımcı İstihbarat Elemanı olan Erhan Tuncel'i telefonlar aradığını anlatan Sarı, "Erhan Tuncel, Dink Cinayeti ile ilgisinin olmadığını kaydediyor, Yasin Hayal'in de hayatını kurmaya çalıştığını söylüyor. Bunlar telefon tapelerinde de mevcuttur. Engin Dinç, İstanbul ile görüşmeler yapıyor. Muhittin Zenit de Erhan Tuncel'i arıyor, Erhan Tuncel Yasin'in cinayeti işlemediğini ifade ediyor. Erhan Tuncel'i ilk kez o gece istihbarat şubede gördüm. Erhan Tuncel, Ogün'ü tanımadığını söyledi. Ercan Demir, Muhittin Zenit ve Mehmet Ayhan sorgusunda da Tuncel'in bilgi vermediğini tekrar etti" şeklinde konuştu. Ercan Demir'in, Erhan Tuncel'in ödemeler yapılmasına rağmen ısrarla bilgi vermediği, kendisinde istifade edilemediğini söylediğini aktaran Sarı, Erhan Tuncel'in bu gerekçelerle elemanlıktan çıkarıldığını ve teknik takibi alındığını anlattı. Sarı, Erhan Tuncel'in elemanlıktan çıkarıldıktan sonra da eleman aradıklarını ancak başarılı olamadıklarını sözlerine ekledi.

Erhan Tuncel'in jandarmayla 45-50 görüşme yaptığı bilgisini aldıklarını söyleyen Sarı, "Jandarma ile görüşmesi üzerine Ercan ve Mehmet Ayhan, Erhan Tuncel ile görüşme isteği duyuyor. Erhan Tuncel de 'Jandarma sizden çok para veriyor' şeklinde serzenişte bulunuyor. Erhan Tuncel, 9 ay bilgi getirmemiş bu nedenle prosedüre uygun olarak emniyetle ilişkisi kesildi" dedi.

Yasin Hayal'in hayatını kurmaya çalıştığı şeklinde bilgisi olduğunu söyleyen Sarı, "Yasin Hayal'in artık eylemi yapmayacağı, eylemden vazgeçtiği bilgisi var. Evrakları da cinayetten sonra inceledim" dedi. Bilgi ve belge saklamadığını söyleyen ve örgüt üyeliği iddiasını reddeden Sarı, "Ben kamu görevlisiyim. Ben sadece kanunlar çerçevesinde görevimi yaptım, vatana 26 yıl boyunca hizmet ettim. Bu suçla suçlanmam acı bir hadisedir. Mağdur edildim. Örgüt üyeliğiyle suçlanmam büyük bir hakarettir. İsnat edilen suçlamaları reddediyorum. Beraatımı talep ediyorum" dedi.

DİNÇ’TEN SONRAKİ İSTİHBARAT MÜDÜRÜ

Sarı, cinayetten önce Trabzon'a Engin Dinç'in yerine atanmıştı ve cinayet gününde halen Trabzon'da Şube Müdürü olarak görevliydi. Sarı, Dink cinayeti için hazırlık yapan Yasin Hayal ve arkadaşlarından bilgi getiren yardımcı istihbarat elemanı Erhan Tuncel'in ilişkisinin kesilmesi için yazılan yazıda imzası var. Tuncel kentteki cinayet hazırlığı hakkında Emniyet’e bilgi getiren tek isim. Soruşturma aşamasında Trabzon Emniyet Müdürlüğü’nde yapılan incelemelerde daha önce soruşturma makamlarına hiç iletilmeyen istihbarat raporları bulundu. Bu raporların altında da Faruk Sarı'nın imzası var.