Bir süredir sitemizde deneme yazıları yayınlanan yazarımız Serkan Doğan’ın bu denemeleri, “Dingin Denemeler” adıyla İmla kitap yayınlarından kitaplaştı.

Yazarımızı kutluyor ve kitabın kapağını ve ayrıca kitap için ‘Kabil Demirkıran’ tarafından yazılmış olan Önsöz’ü aşağıda sizlerle paylaşıyoruz:

Yani ne mi diyorum çok kurak tarla

Çünkü asıl şiirler bekler bazı yaşları

Şiirlerini Boğaziçi Üniversitesi yıllarından beri takip ettiğimiz Serkan Doğan, Necatigil’in yukarıda alıntıladığımız dizesinde geçen “asıl şiirler”in ilk örneklerini “Süzülen” adlı kitabında vermişti. Bol imgeli, çağrışımlı, mistik, metafizik yönelime açık ancak 5 duyunun dünyasını da yadsımayan bu şiirler, adeta küçük rötuşlarla bu kitapta birer denemeye dönüştüler. O nedenle, okura alternatif bir okuma biçimi olarak Doğan’ın şiirleriyle denemelerini birlikte değer terazisine çıkarmayı önermek çok da yersiz olmaz. Şiirlerdeki yoğunlaştırma ve yer değiştirmeler, gerçekliğin altüst edilişi, içten dışa, dıştan içe dönüş ve algısal sıçramalar denemelerde de göze çarpıyor. Her metin gibi, Serkan Doğan’ın denemelerini de ikili karşıtlıklar üzerinden okumak mümkün. En koyu hüznün içinden mutluluk, huzurun içinden kaygı, sükûnun içinden çığlık, sistemin içinden anarşizm baş gösterebiliyor.

Doğan’ın bir şair olması ve poeticite’nin ona sağladığı çağrışımsal özgürlük, denemelerindeki anlatımı sığ ve kuru olmaktan kurtarmış. Doğan santimantal değil akli bir şair olduğunu yıllardır yazdığı şiirleriyle göstermişti. Bu denemeleri okuyunca okurların, duygusallığın tuzağına düşmemiş ve kelimeyi bir yapıtaşı olarak ustalıkla kullanan bir yazarla karşılaşacaklarını söyleyebiliriz. Okur, bu denemeler karşısında, en az şiir okuma tecrübesi sırasında olduğu kadar “yaratıcı” davranmak durumundadırlar. Metnin alt dehlizleri, koridorları olduğunu bilen her kitap meraklısı için okumak heyecan verici bir serüvendir. Serkan Doğan’ın bu denemeleri, dili şiirsel tatlara alışık her okura keyif verecektir...