DİAYDER üyeleri hakkında açılan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) karalanmaya çalışıldığı davanın ilk duruşması yarın görülecek. Davanın “sıkıntılı” olduğunu belirten Av. Ayşe Acinikli, imamlar üzerinde “KCK Ana Davası”ndaki iki gizli tanığın ifade verdiğini söyledi.

İstanbul'da faaliyet yürüten Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) üyelerine yapılan operasyonda, çoğu mele 28 kişi 3 Temmuz’da gözaltına alındı. Gözaltına alanların arasında yer alan dernek başkanı Ekrem Baran’ın yanı sıra 8 kişi, 9 Temmuz’da tutuklandı. 6 ay sonra hazırlanan ve henüz mahkemeye sunulmadan savcı tarafından havuz medyasına servis edilen iddianamede, 23 kişi “Örgüte üye olmak” ve “Örgüte yardım etmek” iddialarıyla saçlanırken, 5 kişi hakkında ise takipsizlik kararı verildi. Davanın ilk duruşması ise yarın (18 Şubat) İstanbul Adliyesi 34’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

İBB VE DİAYDER İLİŞKİSİ SUÇLANDI

Mehmet Aslan'ın Mezopotamya Ajansı'nda yer alan haberine göre, iddianamenin servis edilmesi ardından İçişleri Bakanlığı tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) teftiş başlatıldı.  DİAYDER üyesi olup İBB’de gassal olarak çalışan 4 kişinin ismi de iddianamede yer aldı. Gassal Mehmet İnan’ın üyesi olduğu derneğe aidat ödemesi de suç sayıldı. Öte taraftan derneğin çıkardığı 5 bin adet Kürtçe takvim de suçlama konusu yapıldı. İddianamede, söz konusu her takvim bedelinin 5 buçuk TL olduğu, toplamda ise takvim bedellerinin 27 bin 500 TL olduğu, ancak İBB’nin derneğe bu takvimler için 34 bin TL maddi yardım yaptığı ileri sürüldü. İddianamede, bu paranın dernek tarafından matbaacıya elden teslim edildiği ileri sürülürken, ancak elden verildiği iddia edilen bu paranın kimin tarafından ve nerede verildiğine yer verilmedi. 

DOSYA’YA KİM BAKIYOR?

Bu ve benzer birçok durumun suçlama konusu yapıldığı iddianamenin sunulduğu ve kabul edildiği İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi de dikkat çekiyor. Mahkeme başkanı olan Akın Gürlek, “Enis Berberoğlu hakkındaki Anayasa Mahkemesi (AYM) kararının tanınmaması” ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı davasına bakmasıyla gündeme geldi.   

KCK ANA DAVASININ ‘TANIKLARI’

Yarın görülecek DİAYDER davasının iddianamesini değerlendiren dosya avukatlarından Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi Ayşe Acinikli, iddianameye dönüşen soruşturmanın, başlangıcından itibaren “sıkıntılı” olduğunu ifade etti. İddianamede DİAYDER üyelerinin aleyhine ifade veren iki gizli tanığın yanı sıra bir tane de açık tanığın olduğunu belirten Acinikli, bu iki gizli tanığın Diyarbakır’daki “KCK Ana Davası”nda yer aldığına işaret etti. Bu tanıkların hükümde beyanlarının esas alınmadığına dikkat çeken Acinikli, açık tanığın ifadesinin ise 2019’da alındığını paylaştı.

‘İPE SAPA GELMEZ İFADELER’

Açık tanığın ifadelerini, “ipe sapa gelmez” olarak değerlendiren Acinikli, “Normal şartlarda hukuken itibar edilemeyecek ifade. Burada DİAYDER’in KCK yapılanması çerçevesinde bir yapılanma olduğu ifade ediliyor. Yalnız, soruşturma o kadar geriye götürülmüş ki o dönem de henüz KCK’ye ilişkin bir yargılama dahi yok. Ancak derneğin bu yapılanma çerçevesinde kurulduğundan bahsediliyor. Ayrıca soruşturmanın başlangıcı da çok garip bir şekilde başlıyor” dedi.

SAVCI DEĞİL, JANDARMA BAŞLATTI

DİAYDER hakkında başlayan soruşturmanın savcı talimatı ile başlamadığını, jandarmanın yaptığı bir araştırmaya dayandığını ifade eden Acinikli, “Bu çok ciddi bir sıkıntı. Aynı iddialarla açılan bir dava daha var. Burada bir mükerrerlik söz konusu. Aynı konuyla ilgili bir dava varken, tekrar bu insanlar gözaltına alındı, tutuklandı. Şu anda açılan davada hem 34’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin iddiaları var hem de üzerine eklenmiş telefon tapeleri var. Ta 2008’e kadar giden telefon dinlemeleri söz konusu. Bu bile nasıl bir hukuksuz durumla karşı karşıya olduğumuzun açık kanıtı olarak ortada duruyor” diye konuştu.

SAVCI VE HAKİMLER NEREDE?

Telefon dinlemesinin uzatılabilmesi için somut delilin olması gerektiği bilgisini veren Acinikli, “Bu dinlenme kararı veren savcı ve hakimler zaten meslekten ihraç edildi. O dönemdeki pratikler aslında şu anda da devam ediyor. Hukuki bir gerekçe olmadan, özellikle TMK kapsamındaki dosyalarda yapılmaması gereken bir şekilde hukuka aykırı bir şekilde bu dinleme kararları uzatılıyor” diye kaydetti.

AYM’YE BAŞVURU YAPILDI

Yaşanan tutuklamaların hukuksuz olduğunu, bu nedenle “Kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı” kapsamında Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurduklarını belirten Acinikli, “Yani bu kişilerin tutuklanmasının hukuka aykırı olduğu, yeterli delil ve makul şüphe bile olmamasına rağmen kişilerle ilgili tutuklama tedbirinin uygulanması ile ilgili başvuruda bulunduk” diye kaydetti. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Şafi mezhebine bağlı kişilerin mescitlerini kapattığını, derneklerini illegalize ettiğini belirten Acinikli, “Ayrıca Kürtçe hutbenin bir suçmuş gibi gösterilmesi din ve vicdan hürriyeti ile bağdaşır bir husus değildir. Bu kapsamda da AYM’ye başvuruda bulunduk” ifadelerde bulundu.

BİRLEŞTİRME TALEP EDİLECEK

DİAYDER üyelerinin ibadet etmesi ve Kürtçe hutbe okumasının suçlama konusu yapılamasını “trajik” olarak değerlendiren Acinikli, durumun ayrıca acınası bir durum olduğu görüşünü paylaştı. Görülecek ilk duruşmada DİAYDER üyeleri hakkında 34’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde aynı iddialarla açılan dava ile bu davanın birleştirmesi talebinde bulunacaklarını belirten Acinikli, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Daha önce açılan bu davada tartışılan her şey bu dosyada da var. Eski dosyanın içinden bu yeni dosya çıkıyor kısaca. Ayrıca hukuka aykırı delillerin dosyadan çıkarılması talebinde bulunacağız. Yine DİAYDER’in ne olduğunu anlatacağız. Özellikle müvekkillerimiz  bunu anlatacak.”

İDDİANAMEYE DAİR 

Dernek üyeleri ile ilgili hazırlanan 335 sayfalık iddianamede, ikisi gizli biri açık olmak üzere “tanık” beyanları, ihbar, tape kayıtları, çoğu 2013-2014-2015 olmak üzere 2021 yılına kadar yapılan basın açıklamaları, verilen röportajlar, tv kanallarına katılım sağlanması, sanal medya paylaşımları, Kürtçe köşe yazıları, Kürtçe vaaz ve hutbeler, Kürtçe Kuran dağıtmaları, Kürtçe ağıtları içeren videoları telefonlarında bulundurmaları, internet sitelerinde yapılan Kürtçe anketler, 2013 yılında ki “Çözüm” sürecini destekleyen açıklamaları suçlama konusu yapıldı. 

MİLLETVEKİLİ  ‘ŞAHIS’ OLARAK BELİRTİLDİ

İddianamede HDP Milletvekili Hüda Kaya’nın bir yakınının yaşamını yitirmesi ardından Baran’ın kendisini arayıp baş sağlığı dilediği telefon görüşmesi de yer aldı. Milletvekili Kaya’dan “şahıs” olarak bahsedildi. Baran’ın baş sağlığı dilemesi de suç olarak lanse edildi.

DAİŞ’E KARŞI OLMAK SUÇ SAYILDI

İddianamede ayrıca tutuklu bulunan Rıza Oğur’un iktidarın Kobanê’ye saldıran DAİŞ’e destek verdiği yönündeki yorumu da suçlama konusu yapıldı. Bunun yanı sıra DAİŞ’in saldırılarını protesto eden bir basın açıklamasına katılması da suçlama olarak yer aldı. Öte taraftan Oğur’un DAİŞ saldırılarına karşı Urfa’nın Suruç İlçesi’ne gitmesi de suç olarak gösterilmeye çalışıldı.

KÜSLERİ BARIŞTIRMAK SUÇ

Dernek üyesi İbrahim Yalın ise esnafa sadaka kutularını dağıttığı için suçlandı. Bir başka üye olan Lütfi Büyükkefe ise Hz. Ömer mescidinde verdiği vaaz nedeniyle suçlandı. Büyükefe’nin zulme karşı başkaldırının meşru olduğunu yönündeki bir vaazı da suçlama konusu yapıldı. İddianamede, Büyükkefe’nin “Filistin’e gözyaşı dökenlerin Kürtlere yapılan zulmün de dile getirmesi gerekiyor” şeklindeki ifadeleri de suç olarak gösterilmeye çalışıldı. İddianamede bir diğer dikkat çeken husus ise, Hafit Tunç hakkındaki iddialar oldu. Tunç’un “örgüt sempatizanları” ile oturup kalktığını yönünde iddiaların ileri sürüldüğü iddianamede, Tunç’un yoksul aileleri ziyaret etmesi ve yardımda bulunması, bunun yanı sıra HDP’nin Adalet Komisyonu kapsamında küs aileleri barıştırması buluşmalarına katılması da suç olarak gösterilmeye çalışıldı.

ÖCALAN DEMEK SUÇ

İddianamede, Halil Bulut’un PKK Lideri Abdullah Öcalan’ı “Kürtleri dünyaya tanıtan lider” olarak görmesi suç sayıldı. 

AKP DÖNEMİNDE İŞE GİRDİ

İddianamede bir diğer suçlama konusu ise İBB’nin Ramazan Bayramı nedeniyle dağıttığı ileri sürülen alışveriş kartları oldu. Tutuklu bulunan Rıza Oğur’un İBB’nin salgın döneminde DİAY-DER’e verdiği 300 adet alışveriş kartını üyelere vermesi de suçlama konusu yapıldı. Oğur’un üyelere verdiği bu kartların ise “Değer Ailelerine” gönderildiği iddia edildi. Ayrıca, 2008 yılında AKP döneminde İBB’de çalışan ve 2016 yılında KHK ile ihraç edildikten sonra DİAYDER’e üye olan Ali Fuat Hatif üzerinden de DİAYDER ve İBB hedef alındı. Hatip, verdiği ifadesinde  2004 yılında AKP’nin elinde olan Esenyurt Belediyesinde Mezarlıklar Müdürlüğünde işçi olarak çalışmaya başladığını, daha sonra 2008’de yine AKP’nin yönetimde olduğu sırada İBB’de kadroya geçiş yaptığını ifade etmesine rağmen İBB’nin işe aldığı şeklide lanse edildi.

İBB, aynı zamanda Küçükçekmece Belediyesi’nde çalışan tutuklu Mehmet Emin Aslan üzerinden de hedef gösterildi. Ancak iddianamede Aslan’a İBB’de çalıştığına dair suçlamalar yerine, TV programlarındaki demeçleri, basına verdiği demeçler, verdiği Kürtçe vaazlar ve dernek bünyesinde yapılan eylem ve etkinliklere katılması nedeniyle cezalandırılması gerektiği yönünde değerlendirme yapıldı.