Devrimci Yol'un kurucularından ve liderlerinden Nasuh Mitap için ilk uğurlama töreni İstanbul'da düzenlendi.

70’li yıllarda Türkiye sol-sosyalist hareketin en önemli mecralarından biri olan Devrimci Yol’un, önceki gün hayatını kaybeden kurucularından Nasuh Mitap için İstanbul’da bir uğurlama töreni düzenlendi.

Bugün memleketi Kırklareli’nde toprağa verilecek olan Nasuh Mitap için ilk tören Gaziosmanpaşa'da yapıldı. Mitap'ın cenazesi hayatını kaybettiği Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi'nden alınarak Gaziosmanpaşa Meydanı'na götürüldü ve burada binlerce kişinin katıldığı bir tören düzenlendi.

Kırklareli Belediyesi'ne ait cenaze arabasına konulan Mitap'ın tabutu Devrimci Yol örgütünün bayrağına sarılırken, yürüyüş kortejinin başında Nasuh Mitap'ın oğlu ve kızı yer aldı. Törene, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, HDP Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Ertuğrul Kürkçü ve ÖDP Genel Başkanı Alper Taş’ın yanı sıra pek çok siyasi isim katıldı.



DEMİRTAŞ, EMEK MÜCADELESİ ZORUNLU


Türkiye'de halen ciddi bir emek sömürüsü olduğunu söyleyen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Nasuh abiyi bugün yolcu ederken halen 18 emekçinin cenazelerine ulaşılamadı. Emek mücadelesinin ne kadar zorunlu olduğunu bugünkü Türkiye şartlarına bakarak anlayabiliriz. Birileri lüks saraylarda yaşamayı tercih ederken, birileri de yoksulun emekçinin hakkı hukuku için Devrimciliği seçiyor” diye konuştu.

12 Eylül Askeri Darbesinin ardından Nasuh Mitap'la Mamak Cezaevi'nde birlikte yattıklarını söyleyen HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise, “Nasuh Abi 12 Eylül zulmünü, onun faşist uygulamalarını başına çalan bir devrimci ağabeyimizdi” dedi. Mitap ile bir anısını da anlatan Önder, “Cezaevinde hiç unutmadığım bir anımı anlatmak istiyorum. 12 Eylül Cuntası, Emin Çölaşan'ı cezaevinde işkence olmadığı yalanını haberleştirmek için Mamak'a göndermişti. Nasuh Abi Emin Çölaşan'ın karşısına çıkıp, Burada işkence yok yalanını yüzüne vurmuştu” diye konuştu.

Anma töreninin ardından kalabalık bir süre yürüyüp cenazeyi Kırklareli'ne uğurladı. Nasuh Mitap'ın cenazesi Memleketi Kırklareli'nde ikindi namazının ardından aile mezarlığında toprağa verilecek.