Türkiye’nin en eski gazetelerinden biri olan Jamanak’ın arşivleri Meclis gündemine taşındı. CHP İstanbul milletvekili Selina Doğan, Devlet Arşivleri’nde ve Kültür Bakanlığı’nda Jamanak gazetesinin arşivinin olup olmadığını sordu.

Başbakanlık Devlet Arşivleri’nde Jamanak gazetesi arşivinin olmadığı ortaya çıktı.

1908 yılından bu yana yayımlanan Jamanak gazetesinin Osmanlı’nın son dönemlerine tanıklık ettiğini, Ermeni toplumuna ilişkin haberlerin yanı sıra Türkiye’deki siyasal gelişmelere dair haberlere de yer veren gazetenin araştırmacılar için önemli bir kaynak olduğunu belirten Doğan, gazetenin arşivlenmesinin büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

Doğan’ın sorusu üzerine Başbakanlık’tan gelen yanıtta, Devlet Arşivleri’nde Jamanak gazetesinin bir arşivi olmadığı ortaya çıktı.

Doğan, bu yanıtın ardından, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’a Jamanak gazetesinin arşivlenip arşivlenmediğini sordu.

Agos’ta yer alan habere göre Selina Doğan, Türkiye’deki Ermenilerin en eski yayınının arşivlenmesinin beklendiğini belirterek şunları söyledi: “Jamanak, Türkiye’nin aralıksız yayın yapan en eski gazetesi. Hem Osmanlı İmparatorluğu’nun, hem de Türkiye Cumhuriyeti’nin tanığı bir gazete. Bu bakımdan, böyle bir gazetenin devlet tarafından arşivlenmesinde kamu yararı bulunduğu tartışmasızdır. Konuyla ilgili soru önergemize verilen yanıtta, Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’nde Jamanak’a ilişkin böyle bir arşiv olmadığı bildirildi. Yanıtta, gazetelerin kütüphane malzemesi olarak değerlendirildiği belirtilerek Millî Kütüphane Başkanlığı’nda yer alabileceği belirtildi. Biz de yeni bir soru önergesi vererek, aynı soruları bu defa Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sorduk. Gelecek yanıtı merakla bekliyorum. Ermeni meselesi konusunda her fırsatta ‘Arşivleri açalım’ gerekçesine sığınarak sorunu ötelemeyi tercih eden bir siyasi anlayışın, önce bu ülkede yaşayan Ermenilerin en eski yayınını arşivlemesi beklenir.”