Devrimci Karargah örgütüne yardım iddiasıyla tutuklu yargılanan eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, savunma yaptı. 34 yıl ülkesi için emek verdiğini belirten Avcı, “Bunca mücadelenin sonucu bu muydu?” derken sesi titredi ve gözleri nemlendi.

İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya aralarında Hanefi Avcı’nın da bulunduğu 20 tutuklu sanık ile bazı tutuksuz sanıklar katıldı. Milletvekilleri Akın Birdal ve Aysel Tuğluk’un da izlediği duruşmada tutuklu sanıklar savunma yaptı. Ancak sıra Hanefi Avcı’ya geldiğinde Birdal’ın salondan çıkması dikkat çekti.

34 yıllık meslek hayatının büyük bölümünü 'terör' ve 'istihbarat' bölümlerinde geçirdiğini söyleyen Avcı, başarılı çalışmalarından dolayı devlet büyüklerinden takdir aldığını ifade etti. Avcı, "Beni tanıyan herkese sorsanız, 'Örgütle alakası olacak son insan Hanefi Avcı'dır. Hayatını terörle mücadele ile geçirmiş bir kişi' derler" diye konuştu.

Avcı, "Terörle mücadelede etkin görev yaparken, devlet zorda kaldı. Hukuk dışı mücadele yöntemine ben şiddetle karşı çıktım. İnfazlar yapılıyor ve bu gelenek haline geliyordu. Hiç kimseyi infaz yapmadım. Vicdanım rahat, görevimi yaptım. 'Susurluk'ta çete var' dedim, saldırıya uğradım. Dışlandım, yargılandım, görev yerim değiştirildi. 28 Şubat'ın hukuk dışı olduğunu üstlerime bildirdim. Susurluk'ta o ifadeyi vermem gerekiyordu. Bu benim görevim. Bugün de yazmam gerekiyor. Tarikata, cemaate, askere, sola karşı değilim. Örgütlenmenin zenginlik olduğuna inanıyorum. Ben devlet içindeki örgütlerin, devleti yönetmesine karşıyım. Cemaatin de polis içinde örgütlenerek bu operasyonları yönetmesine karşıyım" diye konuştu.

Deliller gerçeklere aykırı

İddianamedeki delillerin bir kısmının maddi gerçeklere aykırı olduğunu savunan eski emniyet müdürü, “Bunu da dikkatli baktığınızda görürsünüz. Örneğin, arama kararı sadece evimde geçerliydi. Ama benim eski makamım da dahil olmak üzere birçok yerde bu kararla arama yapılmıştır” dedi. İşte savunmasından çarpıcı satır başları:

Ben sağcıyım, o solcu

“Sanıklardan Necdet Kılıç’ı Mersin’de komiserken tanıdım. Orada liseli bir gençken gözaltına alınmıştı ve ben sorgusunu yapmıştım. Daha sonra dost olduk. Ben milliyetçi sağcıyım, o solcudur. Ama görüşüyorduk. Çünkü ikimiz de demokratız.”

Arslan’dan sonra

“Eski Emniyet Müdür Yardımcısı Emin Arslan’la (Arslan da salonda duruşmayı izliyordu) ilgili uyuşturucu suçundan operasyon olunca, ‘Ben ona kefilim, tahkikatı yapanlar hata yapmıştır’ demiştim. Bu açıklamamdan sonra hedef seçildim. Hayatıma yönelik bir açığımı bulmak için çalışma başlatıldığını duydum.”

Gözleri nemlendi

Yaklaşık bir saat savunma yapan Avcı, 34 yıllık meslek hayatının devlete hizmet ile geçtiğini söyledi. Susurluk olayının ortaya çıkarılması için verdiği mücadeleden ve yazdığı Haliçte Yaşayan Simonlar kitabına ilişkin bilgiler veren Avcı’nın, “Bunca mücadelenin sonucu bu muydu?” derken sesi titredi ve gözleri nemlendi.

Kendisinin "askeri darbe olması durumunda gözaltına alınacak ilk polis" olduğunu iddia eden Avcı, "Militarizme, Ergenekon'a karşıyım diye, kendin bir derin yapı kurarsan bu daha da tehlikelidir" dedi.

Kitabını yazarken saf bir amacı olduğunu kaydeden Avcı, "Bu kitabı yazarken cemaatin arka planda bunları yönlendirmesinin, gelecekte felaket olacağına inanıyorum. Susurluk'a niye karşıysam, buna da öyle karşıyım. Bunun bedeli böyle mi olmalı" ifadelerini kullandı. Bu sırada sesi titreyen ve gözleri dolan Avcı, "Ben hayatımda rol yapmadım. Benim terör örgütüne yardımım olamaz. Bu iddiaya kimse inanmaz. Öyle bir şey olsa, her şeyi bırakır karşı tarafa geçerim. Devrimci Karargah'ın eylemleri bana göre yanlış, başarılı olamayacaklar" diye konuştu.

Araya giren sanık Cemal Bozkurt, "Göreceksin; devrimciler savaşacak, kazanacağız" deyince, mahkeme başkanı kendisine müdahale etti.

Avcı son olarak "Örgüte yardım etmek iddiası dışında benimle ilgili suçlamaların ilgili mahkemelere gönderilmesini talep ediyorum. Necdet Kılıç arkadaşım, örgüt mensubu olsa yakalar yine getirirdim. Bu benim görevimdir, bu benim namusumdur. Tahliyemi ve beraatımı istiyorum. Bu davadan, huzuru bozmamak için vareste tutulmak istiyorum" diye konuştu.

Avcı, bu davada 6 ayrı suçtan yargılandığını hatırlatarak, örgüte yardım etmek dışındaki suçlamaların görevsizlik kararı verilerek ilgili mahkemelere gönderilmesini istedi.

AJANSLAR