Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, eylemler sırasında polisin görüntü veya ses kayıtlarının alınmasını yasaklayan emniyet genelgesine tepki gösterdi.

Haber alma-haber verme kapsamındaki fiillerin Anayasa’ya aykırı olarak ve kanuna dayanmadan bir genelge ile yasaklanmasının hukuka aykırı olduğunu belirten Yeneroğlu şunları söyledi:

“Emniyet Genel Müdürlüğü'nün (EGM) ses ve görüntü kaydı alanların engellenmesi ve kanuni şartları oluştuğunda kayıt alanlara adli işlem yapılması yönündeki genelge toplumsal olaylarda polislerin ölçüsüz müdahalede bulunmasını kolaylaştırma amacını taşımaktadır. Ses ve görüntü kaydının engellenmesine dair polislere verilen talimat, hukuka uygun olarak düzenlenen toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin polis tarafından hukuka aykırı olarak ölçüsüz müdahale ile dağıtılması sırasında işlenen yaralama ve öldürme suçlarının üstünün örtülmesi sonucunu doğuracaktır. Bu genelge; anayasal hakların kullanımının sınırlandırılması ve işlenen suçların cezasız bırakılması politikasının son halkasıdır.”

'EGM’NİN GENELGEDE YAPTIĞI DEĞERLENDİRMELER BÜTÜNÜYLE YANLIŞTIR'

Genelgede EGM’nin ‘polislerin ve olay yerindeki vatandaşların video ve fotoğraflarının çekilmesini ve seslerinin kaydedilmesini özel hayatın gizliliğini ve kişisel verilerin korunmasını ihlal olarak’ değerlendirdiğini belirten Yeneroğlu, şöyle konuştu:

“Genelgede polisin ses ve görüntüsünün kaydını almak, görevi yaptırmamak için direnme fiili olarak değerlendirilmiş ve bu fiile karşılık olarak duruma göre uzaklaştırma, yakalama ve diğer gerekli kanuni işlemleri yapma emri verilmiştir. EGM’nin genelgesinde yaptığı değerlendirmeler bütünüyle yanlıştır.”

“Toplumsal olaylarda polisin faaliyeti özel hayat niteliğinde değildir” diyen Yeneroğlu, “Dolayısıyla özel hayatın gizliliği hakkının korumasından da yararlanılması mümkün değildir. Umuma açık bir alanda, özel hayat niteliğinde olmayan ve kamunun haber alma hakkının kapsamındaki olaylar sırasında hem polislerin hem de diğer vatandaşların fiillerinin ses ve görüntü kayıtlarının alınması özel hayatın gizliliğini ihlal suçunu oluşturmayacaktır” ifadelerini kullandı.

Toplumsal olaylar sırasında ses ve görüntü kaydı alınmasının, özel hayatın gizliliği kapsamında değerlendirilemeyeceğini söyleyen Yeneroğlu, “Yargıtay içtihatlarına göre bu hallerde dahi eğer bir suçun ispatına yönelik olarak kaybolma olasılığı bulunan bir delilin muhafazasını sağlamak üzere ses ve görüntü kaydı yapılmışsa suç olmadığı gibi ses ve görüntü kaydı da hukuka uygun bir delil niteliği kazanmaktadır” dedi.

Polislere verine talimatın Anayasa’nın 137. maddesine göre kanunsuz emir niteliğinde olduğunu belirten Yeneroğlu, “DEVA Partisi olarak, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne hukuka aykırı bu genelgeyi derhal iptal etmesi çağrısında bulunuyoruz” diye konuştu.