DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, özel harekât polislerinin tatbikat alanında ölü bulunan 16 yaşındaki Muharrem Aksem hakkında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.

Önergesinde, "Köylüler tarafından olaydan önce defalarca jandarmaya şikâyette bulunulduğu ve bölgede önlem alınmadan atış yapıldığı söylenilmesine rağmen önlem alınmadan tatbikatlar yapılmaya devam edilmiştir ifadelerine yer veren Yeneroğlu, "Bahse konu atış taliminin yapıldığı alanda genelde özel harekât polislerinin talim yaptığı ve ağır makinalı silahların ve patlayıcıların (sis bombası, el bombası vs) kullanıldığı tarafımıza verilen bilgiler arasında yer almaktadır" dedi.

‘UYARI LEVHALARI KONULMUŞ MUDUR?’

Alınan adli tıp ön raporunda Muharrem Aksem’in vücudunda yaralar olduğunun tespit edildiğini, bu yaraların kurşun izi mi yoksa patlama sonucu oluşan yaralar nihayetinde mi gerçekleştiğinde dair net bir kanaate varılamadığından bunun tespitinin yapılması amacıyla İstanbul İhtisas Dairesine gönderildiğini hatırlatan DEVA Partili Yeneroğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması için şu soruları sordu:

Söz konusu alan kaç yıldır emniyet müdürlüğüne tahsis edilmiştir? Emniyet güçleri bu alanı kaç yıldır fiilen kullanmaktadır?

Emniyet güçleri bu alanda haftanın kaç günü atış talimi ve tatbikatlar yapmaktadır?

Atış talimi ve tatbikatlar sırasında hangi silahlar kullanılmaktadır? Ağır teçhizatlar ve patlayıcı madde kullanılmakta mıdır?

Bu olaydan önce köylüler tarafından atış talimi ve tatbikatların köylerine çok yakın bir mevkide yapılması nedeniyle atış talimi ve tatbikatlar için başka bir yerin tercih edilmesi veya gerekli önlemlerin alınması için valiliğe, emniyet müdürlüğüne veya jandarma komutanlığına başvuruda bulunulmuş mudur?

Emniyet ilgili alanda gerekli önlemleri almış mıdır? Atış talimi ve tatbikat alanının etrafı çit, duvar veya benzeri engellerle çevrilmiş midir? Uyarı levhaları konulmuş mudur?

Atış talimi veya tatbikatların gerçekleştirileceği zaman civar köylerdeki muhtarlara bilgi verilmekte midir?

Valilik açıklamasına göre; olay günü tatbikat 15.08’de sonlandırılmış, müteveffa ise 17.30’da cep telefonu ile bir görüşme yapmıştır. Bu bilgilerin doğruluğunu ortaya koyan dayanaklar nelerdir ve müteveffanın iletişim bilgileri nasıl edinilmiştir?

Valilik açıklamasına göre, atış talimi ve tatbikat yapılan alanda müteveffanın bulduğu ve eline aldığı cisim patlamıştır. Bu açıklamanın doğru olduğu kabul edildiğinde; emniyet güçleri atış talimi ve tatbikat yaptıkları alanı neden temizlememiş, neden patlayıcı cisimleri alanda tehlikeli bir biçimde bırakarak terk etmişlerdir?

Can kaybı yaşanan olayların tekrar yaşanmaması için söz konusu olay yerine ilişkin ne tür önlemler alınacaktır?"