Ankara’da faaliyet gösteren ‘Deterjan Pazarı’ adlı firma internet sitesi ile yürütülen saadet zincirine 40 binden fazla kişi paralarını kaptırdı.

SİSTEMİN İŞLEYİŞİ

Sisteme girenlere deterjan hammaddesi veren Deterjan Pazarı adlı firma, bunu top haline getirip kuruttuktan sonra üç katı fiyatla geri almayı taahhüt ediyordu.

Sisteme 50 bin lira ödeyerek giren bir kişiye ürünleri teslim ettiğinde 150 bin lira taahhüt ediliyordu.

Şirketin başlarda bu parayı 30 günde geri ödediği ancak bir süre sonra vadelerin 60 ve 95 güne çıktığı öğrenildi. Kurban Bayramı öncesi ödemeler aksamaya başlayınca da sistemdeki çok sayıda kişi şikayet sitelerine durumu anlattı. Şikayetlerde, şirketin telefonlarına ve WhatsApp hattına ulaşılamadığı da belirtiliyordu. Şirket ise dolandırıcılık iddialarının asılsız olduğu yolunda açıklama yapmıştı.

14 AĞUSTOS'TA YEMEK DÜZENLENECEK DUYURUSU

Medyaya yansıyan bilgilere göre dün itibarıyla şirketin internet sitesi kapandı. Şirketin Instagram sayfasında ise, Ankara Kahramankazan’daki fabrikasında 14 Ağustos’ta yemek düzenleneceği, Süleyman Kocabaş’ın açıklamalar yapacağı belirtiliyor. Mağdurlar sosyal medyada oluşturduğu gruplarda Kocabaş’ın kaçmış olabileceğini söyledi.

SAVCILIK SORUŞTURMA AÇTI

Süleyman Kocabaş, hakkında çok sayıda kişi savcılığa suç duyurusunda bulundu. Savcılık olayla ilgili soruşturma başlattı. Kocabaş ise üyelerinden ödemelerle ilgili 3 aylık süre istedi.

KOCABAŞ: İKİ AYDIR HİÇBİR ŞEY SATAMIYORUM

Süleyman Kocabaş ise sosyal medya hesabından canlı yayın yaparak hakkındaki iddialarla ilgili açıklamada bulundu.

Kocabaş, ülkeyi terk etmediğin belirterek, şunları söyledi:

"Deterjan.com, benim bedenim ancak mezara giderse yok olur. Biz her zaman şirketin başındaydık, bundan sonra da sürekli başında olacağız. Halka yaptırdığımız işten çok daha yüksek kapasitede fabrika kurdum ve 280 kişiyi istihdam ettim. Şu an itibarıyla üzerimizde çok ciddi baskı var. Özellikle belirli bir grup bazı organizasyonları yapıp sürekli haberler çıkartarak sürekli sorun oluşturuyor. Ben pazartesi günü yüklü miktarda para alıp, ödemelere başlayacakken, bu çıkan haberler yüzünden bütün kapılar kapandı. Ben 2 aydır hiçbir şey satamıyorum. Ödemelerle ilgili bizim önümüzdeki sürece ertelememiz gerekiyor. Yapacak hiçbir şeyimiz yok. Ben yarından itibaren şirketimi normal faaliyetine devam ettireceğim. İşimize devam edeceğiz. Ürün getirenlerin ürünlerini teslim alacağız. Yarın sabah 'Bismillah' deyip işime başlayacağım. Ödeme alamayan kişilerin, şirketin kapanma durumu olursa hiçbir şekilde almayacaklarını düşünerek hareket etmelerini istiyorum."

'ÖDEMELERİ YAKIN ZAMANDA YAPAMAM'

Kocabaş, belirli bir grubun 100 kişiyi organize edip halkı dolandırdıklarını ileri sürdüğünü ifade ederek, "Bunu yaptığımızı düşünelim. Şirket kapanırsa ödeme yapamayacağımı düşünmenizi istiyorum. Bizimle çalışan herkesi mantıklı olmaya davet ediyorum. Ödemenin gecikmesinin ana sebebi; 2 aydır bu olaylar yüzünden iş yapamamak. Aynı zamanda finansal olarak organize etmiş olduğum nakit döngüsünü yapamamaktan kaynaklı. Ben bir firma ile anlaşma yaptım. Ama bu olaylar yüzünden iptal edildi. Bu olaylar sürdükçe işimi yapamıyorum. Yarın işe başlayacağım. Ödemeleri yakın zamanda yapamam. Çünkü para kaynaklarımız kesildi. Hiçbir banka bizimle çalışmak istemedi. Ben yeniden satış moduna döneceğim" diye konuştu.

'3 AYLIK SÜRE İSTİYORUM'

Süleyman Kocabaş, herkesin bu süreçte beklemesi gerektiğini söyleyerek, "Beklemeyenler için yapacağım bir şey yok. Ödemelerle ilgili 3 aylık bir süreç istiyoruz. Bekleyen bekleyecek, beklemeyenle de artık hır-gür edeceğiz, yapacak bir şey yok. Mantıklı davranalım. Herkes kendinde hata arasın" dedi.

REKLAMLARINA ÇIKAN ÜNLÜLER

‘Deterjan Pazarı’ sistemindeki yüzlerce kişi şirketin fabrikasının önünde eyleme başlarken fabrikada bulunanlarla aralarında tartışma yaşandı. Şirketin reklamlarında Onur Büyüktopçu, Melek Baykal ve Öykü Çelik gibi ünlü isimler rol almıştı

Kaynak: Kısa Dalga