Cumhur İttifakı'nın desteği ile Ankara'dan milletvekili seçilen BBP Lideri Mustafa Destici, ABD'nin Suriye'den çekilme kararını ve bundan sonra bölgede atılması gereken adımları değerlendirdi.

‘TEMKİNLİ YAKLAŞILMASI GEREKLİ ÇÜNKÜ…'

ABD'nin Suriye'den çekilme kararına ‘temkinli ve teyakkuz' ile yaklaşılması gerektiğini ifade eden Destici, "Çünkü ABD daha önce de iki kere ‘çekiliyoruz' yönünde beyanları olmuştu ve çekilmediklerini gördük. Bu çekilme topyekün olursa o zaman Rusya ve İran bu bölgelerin Suriye rejimine bırakılmasını talep edecekler. Bizce bunun bir sakıncası olmaz. Şöyle olmaz. Eğer bölge PYD/YPG unsurlarından temizlenirse elbette ki Suriye toprağıdır" dedi.

Sputnik'ten Yurdagül Şimşek’e konuşan Destici, şöyle devam etti:

‘VELEV Kİ BUGÜN ÇEKİLSELER ŞU SORULARIN CEVABINI ARAMAK LAZIM'

"Velev ki bugün çekilseler bile şu sorular sorup, bunların cevabını aramak lazım. ABD, Suriye'nin kuzeyindeki Suriye'den tümüyle mi çekiliyor yoksa sadece oradaki sayıları 2 binin üzerinde olan kara birliklerini mi çekiyor yoksa başka bir yere mi kaydırıyor? Binlerce tır ağır mühimmat silah getirdi bölgeye. Bunları nereye devrediyor, kime devrediyor? Orada iki tane havaalanı kurdu, onlarca üs. Hatta tarım alanları oluşturdu. Bunları kime devredecek? Bütün bu soruların cevabının net verilmesi lazım."

‘GELEN BİLGİLER ABD KUVVETLERİNİN SİNCAR'A DOĞRU KAYDIĞI YÖNÜNDE'

BBP Lideri Destici, sahadan da kendilerine bilgiler geldiğini ifade ederek, "Bize gelen bilgiler ABD kuvvetlerinin bir kısmını Sincar bölgesine doğru kaydırdığı yönünde, Kuzey Irak'a doğru kaydırdığı yönünde. Bu konularda da ben devletimizin yine tedbirli olduğuna inanıyorum" dedi.

‘BU KARARLILIK KARŞISINDA ABD DE KENDİ AÇISINDAN BİR ÇIKAR YOL ARIYOR'

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump bu hususlarla ilgili bir mutabakata vardıklarının da gözüktüğünü kaydeden Destici, "Çünkü Türkiye'nin kararlılığı… Türkiye kararlı bir şekilde Fırat'ın doğusuna kesinlikle PKK'nın uzantısı PYD/YPG'ye müsaade etmeyeceğini ifade etti. Münbiç başta olmak üzere bütün bu sınır boylarına, Fırat'ın doğusuna hatta Irak'ın kuzeyine kadar operasyon gerçekleştireceğini söyledi. Tabi bu kararlılık karşısında ABD de kendi açısından bir çıkar yol arıyor. Çünkü Trump'ın da dediği gibi Türkiye hemen bölgeye komşu, dolayısıyla da ABD'nin burada açıkça Türkiye'nin karşısına geçmesi kendi aleyhine, hem kısa vadede hem uzun vadede. Onun için böyle bir karar almış olabileceğine de düşünüyorum" diye konuştu.

‘SURİYE REJİMİNE BARAKILMASININ BİZCE SAKINCASI OLMAZ EĞER BÖLGE PYD/YPG'DEN TEMİZLENİRSE'

Rusya ve İran'ın da ABD'nin çekilme kararına temkinli yaklaştığını gördüklerini kaydeden BBP Lideri Destici, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu çekilme topyekün olursa o zaman Rusya ve İran bu bölgelerin Suriye rejimine bırakılmasını talep edecekler. Bizce bunun bir sakıncası olmaz. Şöyle olmaz. Eğer bölge PYD/YPG unsurlarından temizlenirse elbette ki Suriye toprağıdır. Bu olabilir, buna biz bir şey demeyiz. Anlaşmadan sonra yani Suriye'deki taraflar anlaştıktan sonra bırakılabilir. Ama anlaşmadan bırakmak doğru olmaz. Bizim iki hassasiyetimiz var. Bir, o bölgenin terör örgütlerinden temizlenmesi, ikincisi de Esad rejiminin içerideki muhalefete zulmetmemesi yani onları yok etmemesi, onlarla barışçı bir şekilde anlaşması. Bu iki husus önemli Türkiye açısından."

‘BU OPERASYON YÜZDE YÜZ OLMALI'

Türkiye'nin bölgeye planladığı ABD'nin Suriye'den çekilme kararı üzerine ertelediği ifade edilen operasyonun yapılması gerektiğini savunan Destici, "Bu operasyon yüzde yüz olmalı ve Türk askeri mutlaka oraya kendi ayak basarak o bölgeyi PKK ve onun uzantısı olan PYD ve YPG'den varsa DAİŞ'ten yani bütün terör unsurlarından temizlenmeli. Çünkü Türkiye'ye en yakın tehdit bu, en yakın ve en ciddi tehdit bu. Dolayısıyla Türkiye'nin çok uzatmadan bu tehdidi tamamıyla bertaraf etmesi lazım, yok etmesi lazım" diye konuştu.

‘AFGANİSTAN'DA EL KAİDE BİTMEDİĞİ SÜRECE SURİYE'DE DAİŞ BİTMEZ'

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, IŞİD'in bittiğine inanmadıklarını da vurgulayarak, "Çünkü Afganistan'da El-Kaide bitmediği sürece Suriye'de DAİŞ bitmez. Bunların arkasında da yine ABD başta olma emperyalist ve Siyonist ve uluslararası güçler var" dedi. Fransa'nın ABD'nin Suriye'den çekilme kararına karşı çıktığını hatırlatan Destici, şöyle devam etti: "Fransa'nın karşı çıkışı nedendir? Fransa'nın karşı çıkışı; bugüne kadar ABD onların adına bu işleri yürütüyordu, CENTCOM eliyle, bir de o var, ABD'nin kara birliklerinin çekilmesi yetmez, ABD o merkez kuvvetleri olan CENTCOM'u oradan çekmedikten sonra ABD orada var olmaya devam edecektir. Yani esas tehlike CENTCOM zaten oradaki. Bütün gün PYD'yi YPG'yi eğiten, onun eline silah veren donatan onla birlikte operasyon yapan CENTCOM. Dolayısıyla CENTCOM'un gitmesi lazım. Fransa'nın eskiden beri zaten İngiltere, Fransa özellikle Fransa'nın eskiden beri bir Ermeni hayranlığı ve PKK, PYD, YPG hayranlığı var. Dolayısıyla da ABD'nin çekiliyorum demesiyle sanki kendilerini boşa çıkmış gibi hissettiler, buna tepki verdiklerini düşünüyorum."

‘TÜRKİYE BÜTÜN TERÖR ÖRGÜTLERİNE KARŞI EN CİDDİ MÜCADELE VEREN ÜLKE'

ABD'nin çekilmesi halinde Türkiye'nin bölgede IŞİD ile mücadele edebileceğini vurgulayan BBP Genel Başkanı Destici, "Burada o anlamda eli en güçlü olan ülke Türkiye. Türkiye, bütün terör örgütlerine karşı bize göre en ciddi ve samimi mücadeleyi veren ülke. Yani ne ABD ne İngiltere ne Rusya ne Fransa ne İran hiç biri Türkiye kadar teröre karşı samimi değil ki. Türkiye samimi bir şekilde tüm terör örgütlerine karşı mücadele veriyor. Onun için ben Türkiye'nin bunun da üstesinden geleceğine inanıyorum. Türkiye şunu yapmıyor ki; Irak'ın ya da Suriye'nin kuzeyinde burada PKK var, burada YPG var, burada IŞİD var, böyle bir ayrım yapmıyor, bütün terör örgütlerine karşı bir mücadele veriyor. Bu da doğru" diye konuştu.

Kaynak: Sputnik