Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu tarafından yapılan açıklamada, “Ermeni Soykırımı‘nın 100. yıldönümünde Türkiye Cumhuriyeti'nin gerekli adımları atmasını bekliyoruz” ifadelerine yer verildi.

Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu (FDG) adına Deniz Karakaş tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

“24 Nisan'da Ermeni Soykırımı'nın 100., 4 Mayıs'ta Dersim Tertelesi'nin 78. yılı. İki kardeş topluluğun katledilişlerinin anma tarihi bu günler. Dersimliler Ermenilerin acılarını kendi acılarından ayrı veya farklı görmezler. Ermeni Soykırımı‘nın acısını yüreğinde hissederler. Ermeniler ve Dersimlilerin acısı ortaktır. Bu yüzdendir ki Dersimliler Ermeniler'in 1915'de katledilmesine 'Tertelu Vıren' (İlk katliam), 1938'de kendi katledilişlerine de 'Tertelu Peen' (son katliam) derler.

Dersim topraklarının en eski halklarından olan Ermeniler'le dostlukları kadim olan Dersimliler Ermeni Soykırımı'nda Ermenleri saklar ve korurlar, Erzincan'a kadar götürüp Ruslar'a teslim ederler.

Cumhuriyet öncesi ve sonrası farklı inançtan, dilden, kültürden insanlara katliamlar, soykırımlar uygulayarak tek tip insan yaratmaya çalışan katliamcı zihniyet 100. yılında Ermeni Soykırımı ve Dersim 38 Tertelesi‘yle hala yüzleşmedi. Geçmişin hataları ile yüzleşmekten korkup acılara tuz dökmek yarayı kapatmaz, acıları ve yaşanılanları unutturmaz, aksine yara daha çok kanar. Tarihle yüzleşilmedikçe de kanamaya devam eder.

2015 yılında Ermeni Soykırımı‘nın 100. yıldönümünde Türkiye Cumhuriyeti'nin gerekli adımları atmasını bekliyoruz.

Ermeni ve Dersim Soykırımı‘yla yüzleşmek, tarihle yüzleşmek bir devleti küçültmez, aksine o devleti yüceltir ve saygınlığını arttırır. Katliamların mağdurları ve faallerinin birbirleriyle barışmasını sağlar, toplumsal kutuplaşmayı önler, katliamlara karşı sağduyuyu geliştirir.

Ermeni Soykırımı‘nın 100. yılında katledilen Ermeni kardeşlerimizin anısı önünde saygıyla eğiliyor, acıları acımızdır diyoruz.” (Demokrat Haber)