Dersim'de ilk olarak Hozat-Ovacık özel güvenlik bölgesi olarak ilan edilen alanda 18 Ağustos’ta dört ayrı noktada başlayan ve şehrin farklı noktalarına yayılarak devam eden orman yangınlarına müdahale çalışmaları sürüyor.

Orman Genel Müdürlüğü’nden (OGM) yapılan açıklamaya göre; bölgede çıkan üç orman yangını kontrol altına alınırken, Tunceli Munzur Milli Parkı ve Bingöl Yayladere – Sarıtosun mevkiinde devam eden yangınlarına müdahale devam ediyor.

Yangınların devam ettiği bölgede incelemeler yapan CHP ve HDP heyetleri, Hozat-Ovacık bölgesinde 12 gündür devam eden orman yangınlarına ‘geç müdahale’ edilmesini eleştiriyor. Sosyal medyadan da devamlı yangına, “havadan destek” çağrıları yapan milletvekilleri, yetkililerin yangını ciddiye almadığı görüşünde. 

HOZAT-OVACIK YANGININA HAVADAN İLK MÜDAHALE 12 GÜN SONRA YAPILDI 

Müzeyyen Yüce'nin Gazete Duvar'da yer alan haberine göre, Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba başkanlığında bölgeye giden CHP heyetine göre; yetkililer bölgedeki yangını ciddiye almadı. Hozat-Ovacık bölgesinde 18 Ağustos’tan bu yana devam eden orman yangınlarına ilk havadan müdahalenin 12 gün sonra dün yapıldığını ifade eden Ağbaba, “Tunceli'deki Hozat-Ovacık özel güvenlik bölgesi olarak ilan edilen alanda başlayan yangının bölgede yapılan operasyondan kalan mühimmatların patlaması sonucu çıktığı söyleniyor. Yerleşim yerinden uzak sarp, dağlık arazide çıkan bu yangına karadan müdahale etme şansı yoktu; tek yol havadan müdahaleydi. Maalesef devlet buradaki yangınları ciddiye almadı ve çok geç müdahale edildi. Bakanlar, Türkiye’de doğal afet olduğu zaman hemen bölgeye gidiyor ama Tunceli’ye hala bir devlet yetkilisi gelmiş değil. Sanki Tunceli başka bir devletin vilayeti gibi hiç kimse gelmedi” dedi. 

YANGIN FARKLI NOKTALARDA SÜRÜYOR: HAVADAN MÜDAHALE ŞART 

Hozat-Ovacık bölgesindeki alanda çıkan yangının havadan müdahale ile kontrol altına alındığını ancak bu sefer de Munzur Vadisi Fırtına Veli Çeşmesi bölgesinde dün itibariyle yangın başladığını kaydeden Veli Ağbaba, bu bölgeye zaman kaybetmeden havadan müdahalenin şart olduğunu söyledi. 

Ağbaba, yine dün itibariyle Bingöl Yayladere'de de yangın başladığını belirterek, “Tunceli’den Yayladere’ye geçtik. Buradaki yangın Tunceli’den çok daha büyük boyutlarda. Eğer bu yangına bir an önce müdahale edilmezse alevler yayılmaya devam edecek. Bir an önce yoğun bir havadan destek şart” ifadelerini kullandı. 

YANGINA ‘OPERASYON’ ENGELİ: ALTI GÜN ALANA GİRİLEMEDİ 

CHP heyetinde bulunan Dersim Milletvekili Polat Şaroğlu ise 12 gün sonra kontrol altına alınan Hozat-Ovacık bölgesindeki yangında 150 hektarlık alanın küle döndüğünün tahmin edildiğini söyledi. 

CHP’li Şaroğlu, bölgeden izlenimlerini şöyle anlattı: “Tunceli’de 10 günü aşkın süredir devam eden yangına çok geç müdahale edildi. Bölgede operasyon yapıldığı için ilk altı gün hiç müdahale edilmedi. Sonrasında da yangın yayılmıştı. Hozat bölgesine ilk müdahale 12 gün sonra yapıldı. Bakanlık, valilik düzeyinde girişimlerde bulunduk ancak müdahale edilebildi. Tunceli yangınına gerekli özen gösterilmedi. Hozat bölgesindeki yangın dün itibariyle kontrol altına alındı ama bu sefer de Tunceli ile Ovacık bölgesi arasındaki alanda yangın başladı. Buraya havadan destek gerekiyor. Rüzgar çok şiddetli.” 

'HAVADAN MÜDAHALE DURDUĞU AN YANGIN YENİDEN BAŞLIYOR' 

HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki ise yangın çıkan bölgenin çok geniş bir alan olduğunu, ilk müdahalenin dün havadan yapıldığını ancak alevlerin tam anlamıyla kontrol altına alınmadığını söyledi. Yangın sonrası HDP heyeti olarak bölgeye gittiklerini ifade eden Tiryaki şunları söyledi: “Bölgenin coğrafi koşulları nedeniyle karadan müdahale çok zor. Havadan müdahale durduğu anda yeniden yangın çıkıyor. Çeşitli bölgelerde yangın aralıkla söylendiği gibi 12 değil, 18 gündür devam ediyor. Hozat bölgesindeki yangın günler sonra havadan müdahale yapılarak kontrol altına alındı ancak bu sefer de Tunceli ile Ovacık bölgesi arasındaki ormanlık alanda yangın başladı. Yangının ilk çıktığı alan çok sık meşe ağaçlarının olduğu, Dersim’in geyiklerinin, ayıların da bulunduğu vahşi yaşamın olduğu bir bölge ve bu yangında ormanlık alanda yaşayan canlılar çok etkilendi. Yangının çıktığı alan yerleşim yerlerinden uzak bir noktada bulunuyor. Umarım yangını söndürme, kontrol altına alınma işlemleri birkaç gün içinde tamamlanır.”