Açıklamada konuşan Emek Partisi (EMEP) İl Başkanı Ergin Tekin ülkede her gün yeni bir yasaklama ile karşı karşıya kalındığını belirterek, “Tüm yasaklamalar; tek adam yönetiminin gerici faşist bir rejim inşa etme, ‘dindar ve kindar’ nesiller yetiştirme politikalarının birer sonucu olarak gün yüzüne çıkmaktadır!” dedi.

Tekin “Tek adam yönetiminin bu yasakçı politikalarına karşı yan yana omuz omuza mücadeleye devam edeceğiz!” diye konuştu. Açıklamaya HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ ve HDP Van Milletvekili Sezai Temelli de katıldı.

KÜRTÇE MÜZİĞİN BU DEĞERLİ SESLERİ SUSTURULAMAZ!

Sanatçı Aynur Doğan’ın Kocaeli Derince’de ve yine sanatçı Metin-Kemal Kahraman kardeşlerin Muş’ta verecekleri konserlerin akıl almaz gerekçeler ile yasaklandığını söyleyen Tekin, “Buradan bir kez daha söylüyoruz Kürtçe müziğin bu değerli sesleri susturulamaz!” dedi.

Ankara Üniversitesi’nde 90 yıldır öğrencilerin gelenek haline gelen İnek Bayramı’nın, 2016 yılında olduğu gibi yine yandaş medya tarafından hedef gösterildiğini ifade eden Tekin, “Ardından rektörlük tarafından soruşturmalar açıldı. Ankara Üniversitesi gibi köklü bir eğitim kurumunun yönetimi, nereyi yönettiklerinin bilincinde olmadıklarını gösterdi!” diye konuştu.

NEFRET SÖYLEMİ ÜRETEN POLİTİKALARI ORTAYA KOYUYOR

Son iki hafta içerisinde ülkenin her yanından yasak haberleri geldiğini belirten Tekin, “Müzik yasakları, festival yasakları dışında, siyasetçilere siyaset yasağı, partilerin mitinglerinin yasaklanması, üreticilerin eylemlerinin yasaklanması ve daha birçok yasakla karşı karşıya kalmış durumdayız. Aynı zamanda Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Umut Yeğin'in Cumhurbaşkanına hakaret ettiği gerekçesi ile parti üyeliği düşürülerek, siyasi yasaklı hale getirilmeye çalışıldığını biliyoruz.” dedi.

Eskişehir’de Anadolu Fest’in ve Ankara’da yapılmak istenen bir konserin de yasaklandığını hatırlatan Tekin, “Bu yasaklar bir kez daha gençliğin sosyal ve kültürel alanlarını hedefe koyan tek adam yönetiminin ayrımcı ve nefret söylemi üreten politikalarını ortaya koymaktadır.” diye konuştu.

YASAKLAR SIK ARALIKLARLA DEVAM ETTİRİLİYOR

Dersim’de de valiliğin, ilan ettiği eylem etkinlik yasaklarını sık aralıklarla devam ettirdiğini söyleyen Tekin, “Geçtiğimiz gün uzun süre kanserle mücadele eden Kürt siyasetçi, Barış Grubu Üyesi Aysel Doğan’ın cenazesinde yaşananlar herkesin malumu…” diyerek Doğan’ın cenaze töreninde yaşananları hatırlatarak “İsrail polisini, Filistinli kadın muhabir Şirin Ebu Akile'nin naaşının omuzlarda taşınmasına izin vermeyerek cenazeye katılanlara cop, kauçuk kaplı mermi ve ses bombalarıyla saldırmasını eleştirenlerin, tepki gösterenlerin bu olaya karşı sessiz kaldığını da belirtmek istiyoruz” dedi.

"HALKIN MÜCADELESİ KARŞISINDA HİÇ ŞANSINIZ YOK"

Yetkililere seslenen Tekin, “Yasaklarınızla belki: Bir şehirde bir süre bütün buluşmaları durdurabilirsiniz. Cenazelere katılımları sınırlayabilirsiniz. Sanatçıların sahneye çıkmasını, anadillerinde şarkılar söylemesini engelleyebilirsiniz. Gençliğin neşesini gölgeleyebilirsiniz. İşçi ve emekçilerin, üreticilerin taleplerini haykırmasını kısıtlayabilirsiniz. Ancak halkın mücadelesi, sanatın gücü, gençliğin enerjisi karşısında hiç şansınız yok!” diye konuştu. 

"HERKESİ BİRLİKTE MÜCADELEYE ÇAĞIRIYORUZ"

İktidarın, gerici faşist bir rejim inşa etme, “dindar ve kindar” nesiller yetiştirme politikalarının sonuna nasıl gelindiğinin sanat, sanatçılar, halk tarafından gelecek nesillere aktarılacağını söyleyen Tekin devamla şöyle konuştu:

“Gelişmeler, tek adam yönetimini muhalif partilere ve tüm muhalif gördüğü toplumsal kesimleri ezerek etkisizleştirme, itibarsızlaştırma adımlarını sıklaştıracağı ve baskı ve şiddetin bin bir türünü kullanmaktan imtina etmeyeceğini göstermektedir. Bu yüzden de tek adam yönetimine karşı tüm güçlerin ellerindeki her imkanı seferber etme, iktidarın topyekûn saldırısına karşı tüm diri güçlerin harekete geçirilmesi ertelenemez hale gelmiştir. Tek adam yönetiminin bu yasakçı politikalarına karşı yan yana omuz omuza mücadeleye devam edeceğiz! Dersim Emek ve Demokrasi platformu olarak iktidarın bu gerici faşist politikalarından rahatsız olan herkesi birlikte mücadeleye çağırıyoruz.”

ŞİDDETİN DOKUNMADIĞI YER KALMAMIŞ DURUMDA

Türkiye’de yaşamın her alanının şiddetle kuşatıldığını söyleyen HDP Van Milletvekili Sezai Temelli, “Şiddetin dokunmadığı bir yer kalmamış durumda çünkü iktidar şiddet, savaş ve yolsuzlukla ayakta duruyor. Dünyanın hiçbir yerinde düşmanlar bile cenazeye Dersim’de yapılanı yapmaz çünkü bütün toplumlarda ölüye saygı vardır. Ama bugün karşı karşıya olduğumuz iktidar, cenazelerimize bile saldırıyor. En temel haklardan birini yok sayarak bütün inançlara saldırmış oluyor. Biz şiddete, savaşa karşı olarak yan yana gelmeye ve mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Kaynak: Evrensel