Dersim’in Hozat ilçesinin Danzi ve Kurukaymak köyü Koçeri mezrasında 17 Ağustos’ta iddialara göre askeri operasyonlar sonrasında başlayan orman yangınları yayılarak devam ediyor.

Tunceli Valiliği’nin ‘kontrol altına alındı’ açıklamasının ardından Munzur Vadisi’nde ve Vartinik bölgesinde de alevlerin yükseldiği belirtildi.

Yangından yükselen dumanlar şehir merkezine kadar ulaşmış durumda.

Hozat’ta başlayan yangının ardından gelen tepkiler sonucu yangına havadan müdahaleler başlamış ve yangın kısmen kontrol altına alınmıştı.

Ancak henüz Hozat’ta ki yangın soğutma çalışma devam ederken Munzur Vadisi’nde ve Vartinik bölgesinde de başka yangınların çıktığı öğrenildi.

Evrensel’den Orhan Kurul’un haberine göre, yangın söndürme çalışmalarına katılan yaşam savunucusu Haydar Çetinkaya yangının durumuna dair şunları söyledi:

“Dün Munzur Vadisi'nde Fırtına Veli Çeşmesi diye adlandırılan alanın üste tarafında öğleden sonra bir yangın çıktığı bilgisini aldık. Bunun üzerine bölgeye AFAD görevlileri, Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, Erzincan ve Erzurum’dan gelen orman bölge müdürlüğü ekipleri, belediye ekipleri ve birçok gönüllüyle birlikte bölgeye hareket ettik. Gittiğimizde saat 16.00’yı geçiyordu. Kırktan fazla kişiyle çalışmaya gittik. Bir kısmını durdurmaya çalıştık ancak birçok bölgeye müdahale etmekte güçlük çektik. Çünkü yangınım boyutu oldukça büyüktü. Benim de içerisinde bulunduğum ekip gece saat 11'de geri döndü. Oldukça yoğun bir şekilde müdahale ettik fakat yangının hala devam ettiği bilgisini aldık. Munzur Vadisi'nde devam eden yangın dışında şu an Kutudere Bölgesi’nde Vartinik civarında devam eden bir yangın daha var. Oraya sadece Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri müdahale ediyor. Oradaki yangının boyutu da oldukça ciddi ve orada da hızlıca söndürme çalışmasına başlamak gerek.”

Tunceli Valiliği bugün sabah saatlerinde sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Hozat Tanzi Deresi üzerinde çıkan örtü yangını tamamen kontrol altına alınmış, alan içerisinde ve civarındaki münferit tütmeler karadan ve havadan müdahale ile soğutulmaktadır.

Tunceli-Ovacık arası Fırtına Veli Çeşmesi üzeri Milli Park içerisindeki örtü yangını sabah erken saatlerde havadan ve karadan müdahale ile kontrol altına alınmış, karadan ve havadan müdahale çalışmaları devam etmektedir.”