Dersim, Bingöl ve Bitlis'teki orman yangınlarına müdahaleler sürüyor.

Günlerdir devam eden söndürme çalışmalarının ardından Tunceli Belediye Başkanı Fatih Maçoğlu yangının kontrol altına alındığını ancak soğutma çalışmalarının sürdüğünü anlattı.

Maçoğlu, "Bugün koordineli bir müdahale yapıldı. Yangın kontrol altına alındı. Rüzgarın sıçratma ihtimali söz konusu. Soğutma işlemi tamamlanana kadar takip edeceğiz" dedi.

"Kendi içinde yanan ağaçlar var" diye Maçoğlu, şöyle devam etti:

"O ağaçlar dik yamaçlı olduğu için bölge yuvarlanıyor. Bundan dolayı kaygı ve korku var. Ancak çok büyük bölümü söndürüldü sadece ve sadece rüzgar olursa o yanan ağaçların sıçratma ihtimali söz konusu ama biz bunu takip edeceğiz" dedi.

BİNGÖL

Bingöl'ün Yayladere ilçesine bağlı Sarıtosun köyünde iki gün önce çıkan orman yangını kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

Sarıtosun köyünde ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle 29 Ağustos'ta başlayan yangın, kuru otların tutuşması ve rüzgarın etkisiyle yayıldı.

Yangının kontrol altına alınması için bir yangın söndürme helikopteri, Diyarbakır, Erzurum, Elazığ, Bingöl Orman İşletme Müdürlüğü, Yayladere Belediyesi ve jandarmadan oluşan 90 kişilik ekip, 4 arazöz, 3 ilk müdahale aracı, iki iş makinesi ve iki itfaiye aracıyla müdahalede bulunuyor.

Bölgeye gelen iki helikopterden birinin arızalanması nedeniyle geri çekildiği öğrenildi.

BİTLİS

Bitlis'te iki gündür devam eden ormanlık alandaki yangının söndürülmesi için çalışmalar devam ediyor.

Bitlis-Baykan kara yolunun Buzlupınar mevkisinde başlayan örtü yangını rüzgarın etkisiyle büyüdü.

Ekiplerin müdahalesi sonucu dün gece kontrol altına alınan yangın, sabah saatlerinde tekrar başladı.

Rüzgarın etkisiyle de büyüyerek yaklaşık 15 hektara yayılan yangını söndürmek için Bitlis Belediyesi ve Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri zorlu çalışmalarını sürdürüyor.

Bitlis Orman İşletme Müdürü Tahir Baydaş, gazetecilere, Buzlupınar mevkisinde çıkan yangını sabah saatlerinde kontrol atlına aldıklarını söyledi.

Öğle saatlerinde, yanan kütüklerin aşağı doğru yuvarlanması sonucu iki ayrı yerde tekrar yangın çıktığını vurgulayan Baydaş, "Şu anda arkadaşlar yangına müdahale ediyor. İki arazöz, iki itfaiye aracı, ilk müdahale aracı, 6 kamyonet ve 30 personelle yangın alanında çalışıyoruz. Yangın rüzgarın yönünün değişmesiyle tekrar alevleniyor. Rüzgar yön değiştirmeyi durdurursa yangını kontrol altına alacağız." diye konuştu.

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN AÇIKLAMA

Orman Genel Müdürlüğü ise Twitter'dan yaptığı paylaşımda, yangınlara müdahale ettiklerin araçların bilgisini paylaştı:

"Orman yangınlarıyla mücadelemiz devam ediyor. Tunceli / Munzur Milli Parkı; 2 helikopter, 5 arazöz, 4 ilk müdahale aracı, 5 iş makinesi Bingöl / Yayladere – Sarıtosun; 2 helikopter, 5 arazöz, 4 ilk müdahale aracı, 2 iş makinesi"