Dersim'in Mazgirt ilçesine bağlı Yeni Mahalle'de asırlık dut ağaçlarının bulunduğu ve yerleşim yerine çok yakın bölgeye iş makineleri girdi. Dersim Barosu'nun geçtiğimiz günlerde bölgenin korunması için Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na başvuruda bulunması ve konunun mahkemeye taşınması üzerine çalışmalar kısa süreli durduruldu. Mahalleli iş makinelerinin yeniden bölgeye girmesinden endişeli. 

ATIK SU ARITMA PROJESİ

Hacı Bişkin'in Gazete Duvar'da yer alan haberine göre, bölgede yapılan kazı çalışmaları uzun bir süredir merak konusuydu. Avukatların belediyeyle yaptıkları görüşme sonrası ve CİMER üzerinden yapılan başvurular üzerine tarihi bölgenin 'paket atık su arıtma tesisi' projesi nedeniyle çalışmalar yapıldığı ortaya çıktı. Ancak bölgede tarihi asırlık dut ağaçlarının bulunması, yerleşim alanında olması ve bölge halkının içme suyunun karşılandığı yer olması nedeniyle yapılan çalışmalar tepkilere neden oldu.

İDARE MAHKEMESİ 'İHALE YAPILMADAN PROJE NERDE YAPILACAK BELLİ DEĞİL' DEDİ, BELEDİYE 'BELLİ' DEDİ

Atık su arıtma tesislerinin çevresel etkileri göz önüne alındığında içme suyuna, yerleşim yerlerine oldukça yakın olan ve tarihi dut ağaçlarının bulunduğu bir mevkide yapılması planlanan projenin bölge halkının temel haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle Erzincan İdare Mahkemesi'ne başvuru yapıldı. Yürütmenin durdurulması istemiyle açılan davada Mazgirt Belediye Başkanlığı ise projeyle ilgili yanıt verdi.

Belediye başkanlığı söz konusu bölgenin belediyeye ait olmasından dolayı sakınca görmediklerini ifade etti. İdare mahkemesi, projenin ihalesinin henüz İller Bankası tarafından yapılmadığı gerekçesiyle davayı incelememe kararı aldı. Mahkeme, projenin yapılacağı alanın henüz netlik kazanmadığını, ihale bittiği zaman projenin yapılacağı bölgenin belli olacağını belirtti. Ancak belediye ise projenin ihalesi bitmeden dut ağaçlarının bulunduğu bölgede kazı çalışması yapmaya başlamıştı. Ayrıca belediye, mahkemenin ihale yapılmadığı, bu nedenle de 'projenin yapılacağı bölge netlik kazanmamış' değerlendirmesine karşı, projenin Yeni mahallede bulunan 236/4 parselinde yapılacağı bilgisini verdi.

İdare Mahkemesi'nin davayı reddetmesinin ardından konu İstinaf'a taşındı. İstinafa yapılan başvuruda proje kesinlik kazanmamasına rağmen Mazgirt Belediyesi'nin icrai işlemler yapmaya başladığı belirtildi. İstinaf'a yapılan başvuruda mahkeme tarafından herhangi bir inceleme yapılmadan, keşif işlemleri gerçekleştirilmeden davanın incelenmesinin reddine verilen karara karşı paket su arıtma tesisi projesinin iptali istendi.

PROJE NEDEN İPTAL EDİLMELİ?

Dersim Barosu bölgenin tarihi bir bölge olması nedeniyle korunması gerektiğine yönelik başvuruda bulundu. Ayrıca Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre bölge 'Dut bahçesi' olarak tarihi bir bölge olduğu bilgileri yer alıyor.

BELEDİYE: ÇALIŞMALAR ŞİMDİLİK DURDU

Konuyla ilgili aradığımız Mazgirt Belediyesi'nden bir yetkili ise iş makinelerinin şu an bölgede bulunmadığını, çalışmaların 'şimdilik' durdurulduğunu söyledi.