Dersim’in Çemişgezek ilçesine bağlı Ekirek köyünün Merekler-Sekatır-Kıraçlar mıntıkasında kurulmak istenen maden ocağı, bölge halkının protestosuna yol açtı.

Maden açma ruhsatı bulunmadığı ileri sürülen Gökalp Maden adlı firma görevlileri, sabah erken saatlerde sondaj kazmak için iş makinaları ile bölgeye geldi. Görevlilerin bölgeye geldiği haberini alan köylüler, toplanıp yolu keserek iş makinalarının maden sahasına geçişine izin vermedi. 

Dersim’de madene geçit vermeyeceklerini dile getiren köylülerin protesto eylemi devam ederken Munzur Koruma Kurulu ve Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) ortak bir yazılı açıklama yayımladı.

‘İKTİDAR RANTI TERCİH EDİYOR’

Her gün Türkiye’deki doğa talanına ilişkin haberler alındığı belirtilen açıklamada, “Pülümür Vadisi’nde öldürülen dağ keçisi, Hozat-Hoşan Gölet Projesi, Pülümür Nehrine verilen elektrikle öldürülen binlerce balık, ardından Dersim-Çemişgezek ilçesi Ekirek (Gözlüçayır) köyü Merekler-Sekatır-Kıraçlar mıntıkasında bugün maden arama çalışmaları başlatılmak istenmiştir. Gökalp Maden şirketine ait iş makinalarının çalışmaya başlamasıyla haberdar olan köylüler duruma tepki göstermiş ve alana giderek engel olmuşlardır. Köylülerin traktörleri ile yolu kesip çalışmaya engel olmasının ardından kolluk kuvvetleri bölgeye gelmiş ve ikna etme çabasında bulunmuşlardır. Yetkili ve sorumluluk sahibi olanlar bütün bu maden projelerini durdurarak, tarım, mera ve orman arazisi tahsislerini iptal ederek yeniden çok yönlü çalışmalarla düzenlemeler yapmak yerine siyasi iktidarın gücü ile bu alanlarda ranta ve paylaşıma giden yolu tercih etmektedir” denildi.

DİRENİŞE DESTEK ÇAĞRISI

Açıklamanın, devamında şunlara yer verildi: “Yargı kararlarının yanında bilimsel rapor ve yöre halkının tepki ve mücadelesini hiçe sayarak, vadilerimiz, dağlarımız ve doğal yaşam alanlarımıza geri dönüşümsüz zararlar veren şirketlerin kontrolüne verilmesini de kapsayan bütün Baraj, HES ve maden projeleri durdurulmalıdır. Bütün projeler durdurulup, iptal edilinceye, vadilerimizde yaşanan katliamlar durdurulup, sularımızın, meralarımızın dağlarımızın ticarileştirilmesinin önüne geçinceye kadar bundan sonra da var gücümüzle devam ettirme azim ve kararlılığındayız. Yaşam alanlarına sahip çıkan Çemişgezek Ekirek köyü haklının yanındayız ve herkesi bu haklı ve meşru direnişlerinin yanında olmaya çağırıyoruz.” 

Kaynak: MA