Yönetmen ve yazar Yılmazcan Şare, Dersim'de Hızır ve Ana Fatma’nın davarı olarak bilindiği için kutsal kabul edilen dağ keçilerini konu edinen 36 dakikalık Sayd (Av) isimli film çekti. Çekimleri Dersim’de gerçekleştirilen ve yaklaşık bir ayda tamamlanan film, Yılmazcan Şare’nin YouTube kanalı olan MA TV’de yayınlandı. Filmde Tiyatro sanatçısı Musa Oktay’ın yanı sıra 90 yaşındaki Süleyman Günel ile amatör oyuncular yer aldı.

Zazaca/Kırmancki olarak çekilen Türkçe altyazılı filmin müzikleri Erhan Ekici’ye ait. Film, torununu dağ keçisi avlamaktan vazgeçirmeye çalışan yaşlı bir insanı konu ediniyor.

KATLEDİLEN DAĞ KEÇİLERİNİ GÜNDEME GETİREN YAPIM

Filme ilişkin bilgi veren yönetmen Şare, “Av filmi, amatör şartlar içinde çekilen ama içinde doğal ruh nüvelerini taşıyan bir çalışma oldu. Bölgemizde kutsal sayılan dağ keçilerine yönelik dönem dönem gerçekleştirilen acımasızca avlanmaya karşı var olan bilinci daha da pekiştirmek amaçlı yapıldı. Bölgedeki insani ve inanç açısından en hassas noktalardan biri bu durum. Onlar inanç gereği Hızır’ın, Ana Fatma’nın kutsal davarı olarak bilinirler. İnanç gereği onlara dokunmak büyük günah ve suç sayılmaktadır. O yüzden kim bu yönlü girişimde bulunursa; büyük günaha girmek ile birlikte başlarına çok kötü şeylerin geleceğine inanılır. İşte amatör şartlarda çektiğimiz bu film de bu duyarlılığı anlatan bir film” dedi.