Dersim Katı Atık Birliği tarafından yapılması planlanan Katı Atık Entegre Tesisi Projesi'nin yerinin değiştirilmesini talep eden Sütlüce bölgesindeki köylüler, bugün belediye önünde kefenli ve tabutlu eylem yaptı.

‘KARARLILIĞIMIZI GÖSTERMEK İÇİN KEFEN GİYDİK’

Dersim Katı Atık Birliği (DER-KAB) Meclisi toplantısı öncesi Kırmızıdağ Çevre Platformu'nun çağrısıyla bir araya gelen köylüler, belediyeye doğru yürüyüş gerçekleştirdi. Dersim Belediyesi önünde yapılan basın açıklamasında konuşan avukat Özgür Ulaş Kaplan, projenin halk sağlığına yönelik tehdit oluşturacağını söyledi. Kaplan, "Bu tesis yapılırsa halk sağlığı, çevre ve doğa çok ciddi tehdit altında kalacaktır. Yıllardır köylüler bu durumu dile getiriyor, artık bu son aşamadır. Bugün kefenleri giymişlerdir. Kefenler, oradaki ağaçların, doğanın ve yaban hayatının kefenidir. Bunları bize giydirenler utansın. Halkı, doğayı ve yaban hayatını yok etmek istiyorlar. Biz kararlılığımızı göstermek için bugün kefenleri giydik. Söz, yetki ve karar halkındır diyorlar ama halkı dinlemiyorlar. Biz söz, yetki ve karar doğanındır diyoruz" diye konuştu.

Protesto eyleminde Avrupa Birliği Delegasyonu'na mesaj da verildi. Basın açıklaması Almanca okundu. Açıklamaların ardından eylem sona erdi.

Dersim'de Sütlüce Köyü yakınlarında yapımı planlanan katı atık tesisinin çevre tahribatı yaratacağını ifade eden köylüler, 30 Kasım’da da belediye önünde eşek, keçi ve arı kovanlarıyla eylem gerçekleştirmişti. 

Kaynak: Gazete Duvar