Dersim'in Mazgirt İlçesi Akpazar Beldesi'nde 1992 yılında 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım tarafından çalıştığı tuğla fabrikasından kaçırılarak, işkence ile öldürülen Ayten Öztürk için doğduğu Başakçı Köyü'nde anıt mezar yaptırıldı.

Mazgirt İlçesi'ne bağlı Akpazar Beldesi Kepektaşı Köyü'ndeki tuğla fabrikasında çalışan Ayten Öztürk, iş çıkışı evine gittiği sırada görgü tanıklarının iddiasına göre 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım ve adamları tarafından zorla bir araca bindirilerek kaçırıldı.

Öztürk'ün kaçırılmasından kısa bir süre sonra, Elazığ il merkezi yakınındaki asri mezarlıkta tek kolu dışarıda kalan gömülü bir kadın cesedi çobanlar tarafından bulundu.

Yapılan araştırmada öldürülen kadının Ayten Öztürk olduğunu saptandı, ailesi de cesedi teşhis etti. Otopside vücudunun bir çok yerinde işkence izleri bulunan Öztürk'ün gözlerinin de oyulduğu belirlendi. Öztürk'ün cesedi daha sonra ailesi tarafından Dersim'in merkeze bağlı Başakçı Köyü'ne defnedildi.

İşkence edilerek öldürülen Ayten Öztürk'ün babası Hıdır Öztürk, 22 yıl aradan sonra kızı için anıt mezar yaptırdı. Başakçı Köyü'nde yapılan anıt mezarın açılışı için düzenlenen törene baba Hıdır Öztürk, anne Dilif Öztürk, Dersim Belediye Başkanı Mehmet Ali Bul, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle çok sayıda vatandaş katıldı.

Anıt mezarın Ayten Öztürk'ün 1992 yılında cesedin bulunduğu şekilde dizayn edilmesi dikkat çekti. Anıt mezarın açılışından önce ve sonra mezarda Alevi geleneklerine göre tören düzenlendi.

'KIZIMIN HESABINI SORMADAN ÖLMEK İSTEMİYORUM'

Kızının tuğla fabrikasında çalıştığını belirten Öztürk, konuşmasında şunları söyledi:

"JİTEM elemanı Yeşil ve adamları kızımı kaçırdı. Diyarbakır'a götürüp işkence ile öldürdüler. Kızımın gözlerini oydular. 22 yıldır kızımın davası için uğraşıyorum. TBMM İnsan Hakları Komisyonu başta olmak üzere Başbakan, Cumhurbaşkanı ve birçok makama başvurdum. Yeşil hala yaşıyor ve kimse onu yakalamıyor. Şu ana kadar davada hiçbir gelişme olmadı. Dönemin yetkilileri hiçbir şekilde çağırılıp ifadeleri bile alınmadı. Kızımın cesedi bulunduğunda gözleri oyulmuş, vücudu parçalanmıştı. Kızımı toprağa gömmüşlerdi ve bir çoban buldu. Bir eli dışarıdaydı. Ben de bu eli dışarıda olacak şekilde anıt mezar yaptırdım ve kızımın dışarıda kalan bu eli her zaman adaletin yakasında olacak. Kızımın katillerini bulmayan yetkililerin yakasında olacak. Yeşil'in yakasında olacak. Kızımın hesabını sormadan ölmek istemiyorum."