Dersim Katliamı’nda annesi ve 3 kardeşi gözleri önünde katledilen Bego Polat hayatını kaybetti. Polat 93 yaşındaydı.

Dersim’de 1938’de gerçekleştirilen Dersim Katliamı’nın tanığı ve mağdurlarından olan Bego (Bedri) Polat akşam saatlerinde yaşamını yitirdi. Polat, çeşitli hastalıklarından kaynaklı iki gündür yoğunda bakımda tedavi görüyordu.

BEGO POLAT KİMDİR?

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, Bego Polat, Dersim’de 1937-38 yılları arasında gerçekleştirilen katliamı, yaşanmışlıklar üzerinden kaleme aldı. Henüz 9 yaşında iken tanık olduğu katliamda annesi ve 3 kardeşi gözleri önünde öldürülüp cenazeleri suya atılan Bego Polat’ın kendisi ise yaralı olarak kurtuldu. Polat’ın o yıllarda yaşadıkları, kızı Rose Polat Agum tarafından yazıya dökülüp kitaplaştırıldı. Çocukluk yaşlarından bu yana babasının anlattıklarını sürekli not alan Agum, iki yıl süren bir hazırlığın ardından bu tanıklıkların tarihe not düşülmesi amacıyla “Dersim 1938 ve sonrası” adıyla kitaplaştırdı.

Dersim merkeze bağlı Körkez Köyü’nde 6 çocuklu bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Bego Polat, kent merkezinde yapılan en büyük katliamın tanığı oldu. O yılara dair kitapta yer alan anlatımlarına göre; katliamın gerçekleştirilmesi öncesinde babası Hasan Polat, bir sabah askerler tarafından karakola götürülür. Ancak üzerinden günler geçmesine rağmen kendisinden bir daha haber alınamaz. Bunun üzerine Polat’ın iki ağabeyi olan Ali ile Hüseyin, direnişçilere katılma kararı alır. Askerler, annesi Humar ile ablası Elif, kardeşleri Bıra (4) ve Hatice’yi (6) gözleri önünde öldürdükleri Bego Polat’ı da öldü sanarak, diğer cenazelerle birlikte suya atar. Ancak atıldıkları sudan çıkan Polat, sağ elinin 2 parmağının koptuğunu fark eder. O halde yakınlardaki bir köye ulaşarak yardım isterler. Ardından dağlarda olan ağabeylerinin yanına ulaştırılıp, Af Yasası çıkarılana kadar onlarla birlikte dağlarda yaşayarak, katliamdan kurtulur.

HDP DERSİM İL ÖRGÜTÜ’NDEN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

HDP Dersim İl Örgütü tarafından sosyal medya hesabından şu başsağlı mesajı yayınlandı: “Dersim 38 tanığı  Bego Polat Hakka yürüdü. Katliamın tanıklarından, sürgünlerden, süngülerden geçirilen onca güzel insanlardan biri olan, Bego amcayı  İl örgütü olarak kaybetmenin hüznünü yaşıyoruz. Başta ailesinin ve Dersim halkının başı sağ, devri daim olsun.”