Mahkeme, Dersim isyanı sırasında, iki aileden 24 kişinin katledilmesiyle ilgili Hozat Cumhuriyet Başsavcılığı'nın zamanaşımı gerekçesiyle verdiği takipsizlik kararını kaldırıp etkin soruşturma yürütülmesine hükmetti.

Erzincan Ağır Ceza Mahkemesi, Dersim'de 14 Ağustos 1938 tarihinde iki aileden 24 kişinin katledilmesiyle ilgili Hozat Cumhuriyet Başsavcılığı'nın zamanaşımı gerekçesiyle verdiği takipsizlik kararını kaldırdı.

Mahkeme katliamla ilgili etkin soruşturma yürütülmesi gerektiğine hükmetti.

Dersim'in Hozat ilçesinin Karabakır köyünde oturan Baran ve Canan ailelerinin iddiasına göre, 14 Ağustos 1938'de aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 24 kişi Hozat'a bağlı Karabakır Köyü Saka Sure mevkiinde topluca katledildi.

Yakınlarının topluca katledildiği yerde anıt mezar yaptırmak isteyen aile üyeleri, kazdıkları alandan insan kemikleri çıkması üzerine kemikleri yeniden gömerek anıt mezar yapımını durdurdu.

Aileler, avukat Cihan Söylemez aracılığıyla Hozat Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak yakınlarına ait olduğunu ileri sürdükleri kemiklerle ilgili detaylı inceleme yapılmasını talep etti. Ancak ailelerin bu talepleri Başsavcılık tarafından zaman aşımı gerekçe gösterilerek reddedildi.

Bunun üzerine ailelerin avukatı Cihan Söylemez zaman aşımı gerekçesiyle verilen takipsizlik kararının kaldırılması amacıyla Erzincan Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurdu. Başvuruyu değerlendiren mahkeme oy çokluğu ile Hozat Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından verilen takipsizlik kararını kaldırarak olayla ilgili etkin soruşturma yürütülmesi gerektiğine hükmetti.

Ailelerin avukatı Cihan Söylemez, kararın Dersim 1938'le ilgili verilen ilk karar olduğunu ve bu açıdan sevindirici olduğunu söyledi. 

Mahkeme kararının ardından yapılacaklara ilişkin bilgi veren avukat Söylemez, "Bundan sonraki süreçte ilk defa bir mezar yeri açılacak. Bu mezar yerindeki insanlarla ilgili DNA testi yapılarak ne şekilde öldürüldüklerine ilişkin karar tanzim edilecek. Ve cenazeler, 76 yıl sonra defnedilmek üzere ailelerine teslim edilecek. Bu şu açıdan önemli. Dersim 38 davası sorunu hem yakın siyasi tarihimizin önemli bir tartışma konusuydu. Buna rağmen ne yasal boyutta, ne da yargısal boyutta yol kat edilememişti" diye konuştu.