Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7'lik ilk depreme ait görüntülerin yer aldığı güvenlik kamerasında bir ışık patlaması olduğu görüldü.

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ardından, depremin yaşandığı anlara dair yeni görüntüler çıkmaya devam ediyor.

Duvar'dan Ardıl Batmaz'ın haberinde; Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7'lik depreme ait kayıtlarda ışık patlaması olduğuna dair görüntüler yer aldı.

Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesinde yer alan Kuyumcular köyündeki güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde ışık patlaması ve depremin şiddeti kaydedildi.

DEPREM ANINDA IŞIK PATLAMASI NEDEN OLUR?

Deprem anında güvenlik kameralarına yansıyan ışık patlamasının oluşmasının nedeni İletişim Başkanlığı tarafından açıklandı.

Başkanlık ışımaların nedenini şu sözlerle açıkladı:

"Ülkemizde meydana gelen depremler sırasında görülen kısa süreli ışımalar, afet sonrası birçok komplo teorisi ve dezenformasyona konu olmuştur. Birçok kez bu ışıkların depremler oluşturan bir sistemin işareti olduğu iddia edilmiştir. Depremi oluşturan enerji birikimi, kayaçları oluşturan bazı minerallerin elektriksel özelliklerinde değişime neden olmaktadır. Fayda hareketin başlamasıyla biriken enerji serbest kalmakta, bir yandan sarsıntı meydana gelirken diğer yandan elektriksel değişim parlak ışımalara yol açmaktadır. Depremde gözlemlenen parlak ışımalar, kayaçlardaki mineraller ile ilgili olarak ortaya çıkmaktadır ve yalnızca belirli koşullarda oluşmaktadırlar. Deprem sırasında görülen ışıklar, yerden 200 metre yüksekliğe kadar çıkabilmekte ve bazı durumlarda yıldırımlar şeklinde belirmektedir. Mavimsi alevlere ve ışık kürelerine benzeyen deprem ışıkları, kısa sürede kaybolmaktadır. Bu ışımalar deprem sonrasında değil, deprem sırasında görülmektedir."