Malatya’da deprem enkazlarının mera alanlarına döküldüğü Doğanşehir ilçesi, kurdukları platformla mücadele etmeye çalışıyor. Platform üyesi Av. Elif Ekin Pekdemir, insanların, “Biz depremden ölmedik, molozdan öleceğiz” dediğini söyledi.

MA’dan Mahmut Altıntaş’ın haberine göre, Maraş merkezli depremlerde yıkımın oluştuğu Malatya’da enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor.

Enkaz molozları, İnönü Üniversitesi kampusü ve 16 mahallenin içinde yer aldığı Batalgazi ilçesine bağlı Mamurek bölgesi ile Doğanşehir ilçesine bağlı Çiğlik, Kelhalil, Eskiköy, Suçatı ve Yuvalı Mahallelerinin mera alanlarına dökülüyor. Mamurek ve Doğanşehir’de yaşayanlar, molozların dökülmesinin bir an önce durdurulmasını ve dökülen molozların kaldırılmasının talep ederek mücadelelerini sürdürüyorlar.

Doğanşehir ilçesine bağlı Çiğlik, Kelhalil, Eskiköy, Suçatı ve Yuvalı Mahallelerinin mera alanına dökülen molozlara karşı Doğanşehir Toplumsal Ekoloji Dayanışma Platformu’nu kuran ilçe halkı, bölgeye dökülen molozların tarım alanına dökülmesine, çevre ve insan sağlığına verdiği zararlara karşı ilçe Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Molozların etkilediği Çığlık mahallesinde yaşayan platform üyesi avukat Elif Ekin Pekdemir, talepleri karşılanıncaya kadar mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

SUÇ DUYURUSU

Doğanşehir ilçesinin depremlerden en fazla etkilenen yerlerin başında geldiğini belirten Pekdemir, depremden hemen sonra enkaz molozlarının ilçenin 5 mahallesini kapsayan mera alanına döküldüğünü aktardı. Molozların mera alanlarına dökülmesine karşı kaymakamlığa bilgi edinme başvurusunda bulunduklarını kaydeden Pekdemir, “Ancak dilekçemize bir cevap alamadık ve dilekçemiz Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne gitti, ancak yine bir cevap alamadık. Bütün dilekçelerimiz cevapsız kaldı. 18 Nisan'da bizde buna karşı bölgede yaşayan 4 yurttaşımızla birlikte Doğanşehir Cumhuriyet Başsavcılığı’na çevrenin kasten kirletilmesi suçundan suç duyurusunda bulunduk. 20 Nisan da burada açıklama yapmak istedik, ancak jandarma hiçbir karar göstermeden burada açıklama yapmamıza izin vermedi. Hangi karara göre izin vermediklerini sorduğumuzda ise ‘gidin mülki idare amirine sorun’ dediler. Ancak uğraşlarımız sonucunda buraya yakın bir yerde açıklamamızı yaptık. Bu süreci hukuki olarak takip etmeye devam edeceğiz” dedi.

"HASTALIKLARA NEDEN OLUYOR"

Molozların döküldüğü mera alanına yakın 5 mahallenin içme suları ve tarımsal arazi sularının geçtiği bilgisini paylaşan Pekdemir, molozların döküldüğü alana yakın ormanlık alan ile kayısısı bahçelerinin bulunduğunu ifade etti. Molozların çevre ve halk sağlığı sorununa neden olduğuna dikkat çeken Pekdemir, “Molozların içerisinde asbest denilen kanserojen maddeler var. İçerisinde doğa da kaybolmayan kimyasal maddeler bulunmakta ve bu kimyasallar hiçbir şekilde ayrıştırılmadan direkt bu bölgeye dökülüyor. Halk sağlığı uzmanları da yaratabileceği hastalıklar konusunda ve maske takılarak enkazların sulama yöntemiyle kaldırılması konusunda uyarıda bulundular. Ancak hiçbir şekilde maske takılmadan ve sulama yapılmadan enkazlar kaldırılıyor” ifadelerini kullandı.

“KANUNA AYKIRI”

Molozların yaşam alanlarına dökülmesinin kanuna aykırı olduğunun altını çizen Pekdemir, “OHAL ile alelacele Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle idareye çok geniş yetkiler verildi. Bu yetkiler sonucunda da kanunlar göz ardı edilerek molozlar dökülmeye devam ediyor. Çevrenin kasten kirletilmesi suçu idareciler tarafından işleniyor. İdarenin görevi kamu yararıdır, ancak burada kamu yararına yönelik bir uygulama yok. Eğer açtığımız davada takipsizlik kararı verilirse, taşıyabildiğimiz kadar üst mercilere taşıyacağız. Ortada gelecek nesilleri de etkileyecek bir halk sağlığı sorunu var. Belki de 5-10 sene sonra yaşam hakkımızı dahi ihlal edebilecek hak ihlalleri yaşanacak” diye belirtti.

‘YAŞAMI YENİDEN İNŞA EDECEĞİZ’

 Deprem bölgelerinde yaşanan çevre ve halk sağlığı sorunlarına karşı gelişen mücadelelere vurgu yapan Pekdemir, “Deprem sonrasında ilçemizde acil yıkım kararı olup yıkılan binaların yüzde 75'inin molozları bu bölgeye getirildi. Günlük 250 araçla bin 200 sefer yapılarak molozlar bu bölgeye dökülüyor. Samandağ’da, Memurek’te ve burada insanlar yaşam alanı için mücadele ediyor. İnsanlar birçok yakını ve ailesini kaybetmelerine rağmen mücadele etmeye devam ediyorlar. Ve bu insanlar 'biz depremden ölmedik, molozdan öleceğiz' diyorlar. Bu cümle aslında depremin hakikatini özetliyor. İnsanlar 'tüm yitirdiklerine rağmen yaşam alanlarımızı savunacağız ve yaşamı yeniden inşa edeceğiz' diyorlar. Bu irade karşısında kimse duramaz” şeklinde konuştu.

ÇEVRE ÖRGÜTLERİNE ÇAĞRI

Taleplerinin molozların dökülmesinin durdurulması ve bilimsel yöntemlerle çevre ve insan sağlığı gözetilerek, molozların kalıcı moloz alanlarına kaldırılması olduğunu ifade eden Pekdemir, çevre ve ekoloji kurumlarına şu çağrıda bulundu:

“Bizler rant uğruna alınmış kararlarla çevreye ve insan sağlığına verilecek zararlara karşı mücadele ediyoruz. Deprem bölgesinde molozlara ve çevre kirliliğine karşı mücadele eden herkes aynı zamanda birer depremzede. Bizde buradan gitmiyoruz, diyerek irademizi çok net bir şekilde ortaya koyduk. Burada çevre ve insan sağlığı için tehlike arz eden molozlara karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Tüm sivil toplum kuruluşları ve çevre örgütlerine çağrımız, bu süreçte bize destek olmalarıdır.”