Maraş merkezli meydana gelen ve 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremden sonrası birçok ilden gönüllü sağlık emekçileri bölgeye gitti ve gitmeye devam ediyor.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi de sağlık emekçilerinin deprem bölgesine gönüllü olarak gitmesi için çağrı yaptı.

SES İzmir Şubesinin yaptığı çağrıya karşılık veren sağlık emekçileri İzmir İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde sağlık emekçileri deprem bölgesine gitmeye başladı. Sağlık emekçileri dün akşam ve bugün yola çıktı.

Evrensel’den Eylem Aktaş’ın haberine göre, sağlık emekçileri, gönüllü çalışanların fazla olduğunu ancak özellikle sağlık malzemelerinin eksikliğinden müdahale edilemediğini söyledi.

İLAÇ, SERUM VE TIBBİ MALZEME LAZIM”

Hatay tarafında bulunan bir sağlık emekçisi, “Şu an ki ihtiyaçlardan en önemlisi yemek, barınma ve battaniye. Personel çok ancak malzeme yok ve koordinasyon sıfır. Herkes kendi başının çaresine bakıyor. İnsanlar kendi çapında hizmet vermeye çalışıyor” dedi.

Bir başka sağlık emekçisi ise bölgeye geleceklerden özellikle tıbbi malzeme getirmelerini istedi. “Gelenler oral ağrı kesici, kas gevşetici, mide koruyucu C vitamini destekle gelin. Bol bol termal içlik, yün çorap ve havlu getirin. Destekler hâlen ulaşmış değil” diyen sağlık emekçisi, ayrıca gıda ihtiyacının çok olduğunu dile getirdi.

Başka bir sağlık emekçi de “İlaç yok, en önemli sorun bu. Acil olarak ilk yardım ekipmanı lazım, özellikle sıvı lazım. Çünkü hastalar sıvısız kalıyor. Bol sayıda serum ve intraket lazım. Antibiyotik lazım. Bunların hızlıca toplanıp ulaştırılmasını bekliyoruz” diye ekledi.

Yola çıkmayı bekleyen eczacı Baha Uzbilel ise, “Daha bölgeye ulaşamadığım için yetersizliğin ne olduğunu bilmiyorum ama işin büyüklüğünü düşününce koordinasyon çalışmalarının bir hükmünün kalmadığı ortaya çıktı. Bu kadar büyük bir afet için Türkiye hazır değilmiş, tam bir koordinasyonsuzluk var. Bir şeyler yapılmasını düşündüğüm için gönüllü olarak gidiyorum. Her yerden yardım yapılmalı, sadece alana giderek değil her türü yardımın hızla planlaması lazım” diye konuştu.