Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir il binasına yönelik 17 Haziran 2021 tarihinde saldırı düzenleyen ve Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer ile ilgili organize yönünün araştırılması talebi reddedildi.

İzmir Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen ret kararının gerekçesinde şu hususlara yer verildi:

"İncelenen dosya kapsamı ve mevcut delil durumu itibariyle ek takipsizlik kararındaki gerekçeye istinaden delillerin yeterli ölçüde toplanmış olduğu, delillerin takdirinde isabetsizlik olmadığı, gerekçenin dosya kapsamına uygun ve yerinde olduğu değerlendirildiğinden ek kovuşturmaya yer olmadığına dair karar usul ve yasaya uygun olduğundan itirazın reddine."  

SALDIRININ ÖRGÜTLÜ OLDUĞU REDDEDİLDİ

Taleplerinin reddedilmesine dair bilgi veren dava avukatlarından Türkan Aslan Ağaç, "İtiraz dilekçemizde belirttiğimiz hiçbir husus değerlendirmeye alınmamış. Soyut ve muğlak ifadeler ile talebimiz reddedilmiş. Olayın ardından İzmir İl Emniyet Müdürlüğü tarafından Onur Gencer, babası ve kardeşi hakkında 3713 sayılı Terörle Mücadele kapsamında yapılan ‘suç örgütü’ soruşturmasında kovuşturmaya yer olmadığı kararına varılmıştı. Emniyetin bu kararı bize tebliğ edildikten sonra İzmir Sulh Ceza Hakimliğine itirazımızı yaptık. Fakat geçtiğimiz hafta bu talebimizin de reddedildiğine dair bir karar verildi. Böylelikle yasal olarak Onur Gencer’in bu siyasi cinayeti tek başına işlediği kararını kabul etmemizi bekliyorlar. Ancak bu kararı Anayasa Mahkemesi’ne taşımayı düşünüyoruz. Anayasa Mahkemesi eğer etkin soruşturma konusunda ihlal kararı vermezse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) de taşıyacağız” diye konuştu.

"VİCDANI OLAN HERKES DURUŞMAYA KATILMALI"

Onur Gencer hakkında açılan davanın 3’üncü duruşması, 29 Nisan’da İzmir Bayraklı Adliyesi 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Dava öncesi siyasi parti, kurum ve kadın örgütleri başta olmak üzere birçok çevreden duruşmaya katılım çağrısı yapıldı. Geçen duruşmalarda olduğu gibi yurttaşların başta çevre kentlerden olmak üzere İzmir’e gelerek Deniz Poyraz'ı sahiplenmesi bekleniyor.

Duruşma öncesinde Deniz Poyraz'ın babası Abdülilah Poyraz ve annesi Fehime Poyraz, dava sürecinde yaşananları değerlendirdi, 29 Nisan’da görülecek 3’üncü duruşmaya bütün halkların katılması çağrısında bulundu.

"YARDIM EDENLER DE YARGILANSIN"

Soruşturmanın başından bu yana gerekli ilerlemenin olmadığını söyleyen Abdüllilah Poyraz, katilin 4-5 yıl sonra serbest kalabileceği kaygısını taşıdıklarını söyledi.

Adalet istediklerini ifade eden Poyraz, hakim ve savcıların “hakkaniyetle” yaklaşmasını beklediklerini dile getirdi.

Poyraz, “Çok acı bir katliam gerçekleşti. Bu katil insanlıktan nasibini almamış, barbar biri. Bu katil cezalandırılsa bile derdimize çare olmayacak. Deniz bir daha geri gelmeyecek. Biz o katile silah veren, yardım eden, bu görevi ona verenlerin de adalet önüne çıkarılmasını istiyoruz. Bu katil tetikçidir, eğer adalet yerini bulacaksa, ona sırt verenlerin ortaya çıkarılması gerekiyor. Deniz’den sonra başka insanlara da bir şey olmasın diye” dedi.

Kızının ölümüyle ilgili konuştuğu için kendisine de dava açıldığını aktaran Poyraz, “Deniz'in şehadetinden sonra bütün aile mağduriyet yaşadı. Deniz’in şehadetinden sonra bize yönelik davalar açılıyor. Bu adalet değildir. Canımızın bir parçası, buna rağmen bize dava açıyorlar. Açılan soruşturmaya ilişkin mahkemeye gideceğim. Oysa biz anneler ağlamasın, kimsenin kanı akmasın istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Benzeri katliamların olmaması için vicdanı olan herkesin duruşma günü adliyede olması gerektiğini ve Deniz’in sahiplenilmesini isteyen baba Poyraz, “Deniz'in evden çıktıktan 1 buçuk saat sonra şehit olabileceğini düşünmemiştik. Çağrım bütün halka; gelebilecek herkesi mahkeme önüne bekliyoruz. Deniz gitti başka gençler gitmesin” şeklinde konuştu.

'YANLIŞTAN DÖNÜN' ÇAĞRISI

Deniz Poyraz’ın annesi Fehime Poyraz ise, “Deniz suçsuz sebepsiz yere, savunmasız bir şekilde canice katledildi” diyerek, kızının davasının peşini bırakmayacağını söyledi.

Anne Poyraz, “Denize sıkılan kurşun dünyada ki bütün insanlara, bütün Kürtlere sıkıldı. Deniz sadece benim Deniz'im değil bütün halkların Denizi’dir. Deniz bir karıncayı bile incitmezdi. Hayat doluydu sıcak kanlıydı, her insanı severdi. O ölümü hakketmiyordu. Allah hakkımızı bırakmasın. Kızım katledildi ama eşime dava açıyorlar, bu kabul edilebilir bir şey değil. Bu yanlıştan vazgeçilmesi gerekiyor” dedi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı