Deniz Poyraz davasının ilk duruşmasında sanık ve izleyiciler arasında yaşayan gerilimin ardından ara veren mahkeme heyeti, ara sonrası duruşmayı 24 Ocak'a erteledi.

Böylece müdahillik talepleri ve sanığın savunmasının alınması da 24 Ocak'a kaldı.

Karara tepki gösteren avukatlar, mahkeme heyetini tarafsız olmamakla suçladı.

Bir sonraki duruşma Şakran Cezaevi'nde, İzmir 1 nolu F Tipi Yüksek Güvenlik Kurumu Kampüsündeki duruşma salonunda görülecek.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü’ne yönelik yapılan saldırıda Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer’in yargılandığı davanın duruşması İzmir 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. İzmir Adliyesi’ne sabah saatlerinde gelen yüzlerce kişi katilin ve arkasındaki güçlerin açığa çıkarılması çağrısında bulundu. Salonun hazır olmamasından dolayı geç başlayan duruşma salonunun önünde avukatlar ve yüzlerce kişi bekletildi. Zaman zaman salona girmek için bekleyen avukatlar ile kapıdaki polisler arasında tartışma ve arbede yaşandı.

Duruşmayı Deniz Poyraz’ın annesi Fehime Poyraz ve babası Abdülilah Poyraz, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP Grup Başkanvekilleri, milletvekilleri, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri ve yöneticileri, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, CHP milletvekilleri, Türkiye İşçi Partisi  (TİP), Danimarkalı Milletvekilleri Lars Aslan Rasmussen, Soren Sondergaard, birçok il ve ilçeden gelen kurum ve kadın örgütleri temsilcileri, 500’den fazla avukat ve yüzlerce kişiyle birlikte sanatçı ve aydınlar takip ediyor.

Salon küçük olmasından dolayı 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi salonuna taşınan duruşmaya, yine yer olmadığı gerekçesiyle çok sayıda avukat ve kişi alınmadı. HDP ve bileşenleri, kadın kurumları ile çok sayıda baro ayrı ayrı müdahillik talebinde bulundu.

KATİL GENCER SALONDA

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada, katil Onur Gencer, salonda hazır bulundu. Katil Gencer, “tasarlayarak kasten öldürme”, “işyeri dokunulmazlığını ihlal etme” ve “siyasi partiler veya meslek kuruluşlarının kullanımında olan bina, tesis veya eşyaya zarar verme” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 7 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanıyor.

POLİS SALONU KAYDA ALMAK İSTEDİ 

Kimlik tespitinin yapıldığı sırada, bir polisin salondaki kişileri videoya kaydetmesi avukatların tepkisine neden oldu. Avukatların tepkisi üzerine çekilen video silindi. 

ARBEDE ÇIKTI

Kimlik tespiti devam ettiği sırada, katil Gencer tuvalete gitmek için jandarma eşliğinde salondan çıkarıldı. Gencer, müştekileri oturduğu kısmın önünden çıkarıldığı sırada gülmesi ve sözlü olarak sataşması üzerine salondakiler “Neden bu kadar rahatsın katil” diyerek tepki gösterdi. Bunun üzerine arbede yaşandı. Salondakiler hep bir ağızdan, “Katiller halka hesap verecek” sloganı attı.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, ailenin sanıkla çok yakın oturtulması ve dışarıya çıkarken ailenin önünden geçirilmesine tepki gösterdi. Salondakilerin tepkisi üzerine yaşananlar tutanağa geçirildi ve mahkeme başkanı sanığın giriş çıkışlarının başka bir kapıdan yapılmasını sağlayacaklarını belirtti. 

Duruşma kimlik tespitiyle devam ediyor.

Kaynak: MA